Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Prokletý dům bývalého majitele značky Coca-Cola: Za pádem honosného sídla stojí krvavý incident

Autor: štt - 
5. února 2023
15:30

Za slavnou značkou Coca-Cola stojí úspěšný příběh podnikatele Asa G. Candlera, který v roce 1891 recepturu odkoupil a z limonády udělal celosvětově oblíbený nápoj. Méně známý je však život jeho excentrického syna, který prosperující firmu prodal a z peněz si postavil honosné sídlo, o němž se říká, že je prokleté.

Asa Griggse Candler starší v roce 1891 odkoupil malou firmu od Johna Pembertona, který je považován za vynálezce nápoje Coca-Cola. Přestože se značce velice dařilo, Candler mladší, zvaný „Buddy“, se ji rozhodl prodat a výdělek investoval do trhu s nemovitostmi.

Z nabytého jmění si nechal postavit honosné sídlo Briarcliff, jehož součástí byly dva bazény, golfové hřiště nebo třeba taneční sál. Usedlost se dodnes nachází v Atlantě ve státě Georgia, ale po tragickém incidentu už desítky let chátrá, napsal Mirror.

Krvavý skandál

Největší chloubou však byla zoologická zahrada, ve které Candler choval slony, lvy a gorily. Jednoho dne však opice utekla a zaútočila na hosty procházející se po zahradě. Poraněný Love Proprety na Candlerovi vysoudil v té době slušnou částku 10 000 dolarů. Podnikatel navíc musel po řadě stížností exotická zvířata umístit do městské zoo.

Následující skandál, který se odehrál v roce 1931, bujarý život na panství zcela utlumil. Zbohatlík miloval kouzla a měl dokonce najatého kouzelníka, který měl za úkol bavit návštěvu během řady večírků. Bavič se jmenoval José Cruz a bydlel v domě se svou přítelkyní. Po jedné z jejich četných hádek ji zastřelil.

Ačkoli Candler junior nebyl do incidentu nijak zapleten, nepodařilo se mu setřást špatné renomé. Koncem 30. let kvůli řadě špatných investic upadl do dluhů a musel nákladné sídlo prodat. Budova byla v 60. letech předělána na sanatorium pro duševně choré, které fungovalo až do konce minulého století.

Prokletý dům

Nyní jej mnozí považují za dům hrůzy, ve kterém straší bývalí pacienti. Charlie Paine, místní nadšenec usilující o zachování sídla, deníku The Southerner řekl, že před mnoha lety zde spatřil starší ženu. „Díval jsem se jí na ruce, měla je celé zjizvené. Ať se jí přihodilo cokoli, zřejmě se to na ní podepsalo,“ vzpomínal.

Dům je součástí areálu místní univerzity, která jej koupila v roce 1998. Škola měla v plánu přeměnit areál na luxusní hotel, ale projekt se neustále komplikuje, jako by někdo nechtěl, aby se život do Briacliffu vrátil zpět.

Video  Isadora Duncan – velké lásky, dramata a tragédie slavné průkopnice moderního tance  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi