Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Přešel je smích: Náctiletí uživatelé rajského plynu končí v nemocnicích s vážnými zraněními

Autor: štt - 
27. listopadu 2022
13:26

Lékaři bijí na poplach! Mezi mladými se díky sociálním sítím rozmohla nová drogová závislost. Někteří odborníci dokonce hovoří o epidemii. Na čem si dnešní náctiletí ujíždějí? Na nevinně se tvářícím rajském plynu. Mnozí uživatelé končí v nemocnicích s poškozenou míchou a plícemi.

Na TikToku lze dohledat stovky videí, na kterých je vidět vysmáté teenagery s menšími či většími lahvemi oxidu dusného. Plyn, který se využívá zejména v lékařství jako anestetikum, může způsobovat pocity euforie a uvolnění. Populární je zejména díky své široké dostupnosti.

Závislí často končí v nemocnici kvůli závažným zdravotním problémům. Jednou z nich je i pětadvacetiletá Kerry Donaldsonová z londýnského Newhamu. Bývalá recepční serveru Daily Mail prozradila, jak jí tzv. hippie crack poškodil míchu. Nyní se o ní nepřetržitě stará její otec. Kerry se nyní pomocí TikToku snaží varovat ostatní vrstevníky, aby s užíváním drogy nezačínali.

Podle agentury Evropské unie pro monitorování drog je rekreační užívání oxidu dusného mezi mladými lidmi na vzestupu. Rostoucí obliba této látky souvisí se snadnou dostupností, nízkou cenou a falešným dojmem, že je bezpečná. Jelikož se plyn využívá jako náplň do sifonů lze jej sehnat takřka kdekoliv.

Existují však i velké plynové lahve, které se využívají na hudebních festivalech. Mladí si pomocí nich naplňují nafukovací balonky, z nichž plyn následně inhalují. Někteří uživatelé však oxid vdechují přímo z kartuše. Tento způsob konzumace představuje vysoké riziko vážného popálení chladem a poranění plic.

Ve Velké Británii se jedná o celonárodní problém. Podle průzkumu každý jedenáctý Brit ve věku 16 až 24 let někdy vyzkoušel rajský plyn. Použité lahve se v posledním roce běžně objevují v ulicích tamních měst. Například při úklidu po londýnském karnevalu v Notting Hill se prázdnými kanystry zaplnily čtyři kontejnery.

V souvislosti s rostoucími obavami byl loni na podzim požádán vládní Poradní sbor pro zneužívání drog, aby přezkoumal škody způsobené touto drogou. Svou zprávu zatím nepředložil.

Video  Bývalí uživatelé na TikToku varují své vrstevníky.  - TikTok
Video se připravuje ...

ivana kollerova ( 29. listopadu 2022 15:57 )

cekam jaky bude vysledek, az tam da nekdo vyzvu skoc z desateno patra. souhlasim s nazorem, ze smradi jsou znudeni. a k tomu jeste maji v makovici prazdno.

norissk ( 27. listopadu 2022 20:30 )

Smradi už neví, čím se bavit! Bič a malej dvůr na ně. Dnešní smradi jsou rozmazlený, nic nemusí dělat, jen se to nudí a fláká a pak to takhle dopadá!

Zobrazit celou diskusi