Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Podcast: Usnete a ráno nevstanete. Přibývá neúrazových ochrnutí, varuje Lukeš z Centra Paraple

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
28. listopadu 2022
10:32
Autor: jim - 
22. listopadu 2022
05:00

Před 22 lety skončil po nevydařeném skoku David Lukeš s poškozenou míchou v nemocnici. Lékaři si tehdy mysleli, že nebude schopný se o sebe postarat, přes jejich tragické prognózy však v sobě našel sílu a nyní je ředitelem organizace Centrum Paraple. V posledních letech podle něj vzrůstá počet lidí, kteří z důvodu stresu nebo nemoci zůstanou ochrnutí. Více řekl v Blesk Podcast.

Bylo léto a konal se fotbalový turnaj, na němž nechyběl ani milovník sportu David Lukeš. Po zápase se šel s kamarády zchladit do řeky Úhlavy. Jedním skokem se tam pokusil překonat splav, jenže na druhou stranu už nikdy nedoskočil. Zůstal ležet zraněný ve vodě a nemohl se pohnout. Během pár minut pro něj přiletěl vrtulník a odvezl ho spěšně do nemocnice.

"Zlomil jsem si páteř a poškodil míchu, což znamená, i při současný vědě, doživotní ochrnutí. Doživotní nutnost používat vozík," popisoval svoji diagnózu dlouholetý ředitel organizace Centrum Paraple, která pomáhá lidem na vozíku po poškození míchy. Po operaci nastoupil Lukeš na rehabilitaci, v jejím rámci ale neměl důležitou ergoterapii. Čerstvě ochrnutí lidé se v ní učí zvládat dennodenní úkony, kupříkladu oblíknout se, přesouvat a podobně.

Hodinky Prim pro charitativní dražbu Pilsner Urquell ve prospěch Centra Paraple. Hodinky Prim pro charitativní dražbu Pilsner Urquell ve prospěch Centra Paraple. | Prim, Pilsner Urquell

Od 20. listopadu do 7. prosince se letos koná výroční charitativní dražba 180  hodinek PRIM z Nového města nad Metují ve prospěch Centra Paraple. Ve středu 7. prosince v 18:42 se bude konat velké finále. Více informací naleznete na webu pilsner-urquell.cz.

První měsíce nebyly pro Lukeše nikterak snadné a připadal si, že je všem na obtíž. Teprve v Parapleti našel motivaci se o sebe postarat. Viděl totiž další vozíčkáře, kteří jsou na tom podobně a svoji nastalou situaci velmi dobře zvládají. "Ze začátku to bylo těžké. Ráno jsem vstal, bratránek, se kterým jsem bydlel, mi hodil oblečení do postele a to třeba trvalo hodinu, než jsem se oblékl. Kolem mě bylo hodně mladých skvělých lidí, kteří mi pomáhali, a to mě tlačilo dopředu."

Na vozíku ze stresu

Nyní David Lukeš šéfuje společnosti Paraple, kterou založil Zdeněk Svěrák. S dalšími kolegy pomáhá lidem, kteří skončí na vozíku jako on. V posledních letech ale přibývá případů, kdy člověk může ochrnout, aniž by se vážně zranil. "Zaznamenáváme případy neurazových poškození míchy. Vychází to z dnešní rychlé doby a velkého stresu. Objevují se i takové záhadné nemoci nebo poškození míchy, které nejsou nijak vysvětlené, ale vychází z toho, jak žijeme," varuje Lukeš.

Nedávno se kupříkladu starali o mladého klienta, který měl těžké období, neboť mu zemřelo několik blízkých osob. "Jednou přišel ze školy, najednou cítil nějakou slabost, potom se přestával pohybovat a dokonce přestával dýchat. Naštěstí ho vrtulník transportoval do nemocnice. Jeho mícha nějak prokrvácel a byla zasažena od krku až po hrudník, takže to mělo za následek, že skončil na tom vozíku. A dodneška mu  nikdo nevysvětlil, co se stalo," odhaluje jeden ze záhadných případů. Jindy to může člověk ochrnout v důsledku nemoci nebo postcovidového syndromu. Současný průměrný věk, kdy člověk skončí na vozíku, je 56 let.

Video Blesk Podcast: Usnete a ráno nevstanete. Přibývá neúrazových ochrnutí, varuje Lukeš - Červený Chebotareva
Video se připravuje ...

new era ( 22. listopadu 2022 07:23 )

V lednu to budou ctyri roky, co nemuzu normalne chodit. Nekdy vubec, nekdy trochu, nekdy ujdu kratkou vzdalenost v domacnosti. Vic nez par metru bez invalidniho voziku nezvladam. Nikdo nevi proc. Casto neovladam i ruce a paze, obcas i zbytek tela. Snad budu mit stejne stesti jako Vy a prejde to 🤗 jsem rada, ze zase chodite 👍 at to vydrzi 🍀

Zobrazit celou diskusi