Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sympatický voják zahynul při tréninkovém seskoku: Zanechal po sobě roční dcerku

Autor: rix - 
20. října 2022
20:17

Velkou tragédií skončil jeden z tréninkových seskoků britského seržanta Deana Waltona ve Španělsku. Ze čtyř a půl kilometrů dopadl na tvrdou zem. Všechny snahy o jeho záchranu byly marné. Zanechal po sobě roční dcerku. Dramatické chvíle popsal jeho kamarád. 

Osudný se Waltovi stal skok ze 4 500 metrů. Při letu se roztočil, přičemž se mu zamotal padák a narazil do dalšího skokana. To vedlo k neodvratnému tvrdému dopadu na zem. Ačkoli se k němu hned seběhli lékaři, sympatický dobrodruh byl na místě prohlášen za mrtvého. 

Neštěstí ve vzduchu popsal jeho kolega Nimsdai Purja, známý horolezec z Nepálu. „Letadlo jsme opustili ve 4 500 metrech, ve výšce zhruba jednoho kilometru se mu při jednom z manévrů zamotal padák a vrazil do mě,“ posteskl si. 

Ani Nepálec nezůstal bez problémů. Oba dva se dostali do rychlé rotace a padali směrem k zemi. „V tu chvíli jsem svůj padák odřízl a použil rezervní,“ vzpomínal podle deníku New York Post na dramatické momenty. Waltonovi se to bohužel nepodařilo. 

Purja je ze ztráty svého kamaráda zničený. „Jsem zdrcen ztrátou Deana, který byl super talentovaný a miloval to, co dělal,“ zoufal si. Po Britovi zbyla žena Shelby a roční dcera Stella. 

Vášnivý surfař a světoběžník strávil sedmnáct let jako příslušník britské armády.  Čtyřikrát byl nasazen v Afghánistánu. Byl členem známé kaskadérské skupiny Red Devils. S tou se zúčastnil nespočtu vystoupení po celém světě.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi