Mezitímco královna Alžběta II. už dávno čekala připravená na ruského prezidenta ve svém paláci, ten si dal pěkně na čas. Za panovnicí dorazil 14 minut po naplánovaném času setkání. Situaci na místě tehdy pro BBC popsal ministr vnitra David Blunkett. Ten měl v paláci i jednoho ze svých psů. 

„Jediný den, kdy jsem se setkal s Vladimirem Putinem, byl v roce 2003 na oficiální návštěvě a můj tehdejší pes velmi hlasitě štěkal,“ uvedl s tím, že jeho mazlíček reagoval na Putina velmi útočně. Blunkett se za chování zvířete prezidentovi i královně rychle omlouval.

Alžběta II. jako by nesla velmi nelibě zřejmě naschvál způsobený prostoj ze strany ruského vládce a měla ke štěkání psa také co říci. „Mají ti psi ale zajímavý instinkt, že?“ pronesla směrem ke státníkovi podle deníku The Sun

Královně ze schodů nepomohl

Po přivítání a konverzaci následovala také skupinová fotografie. Tam Vladimir Putin projevil další ne zcela vhodné chování. Po vyfotografování se světovými vůdci již tehdy starší královně nepomohl sejít několik schodů. Naopak radši odvrátil zrak, jako by se chtěl pomoci vyhnout. Nakonec se Alžběta dočkala pomoci od tehdejšího amerického prezidenta Baracka Obamy a novozélandského generálního guvernéra Jerryho Mateparaea. 

Historická návštěva

Obě strany tehdy přikládaly Putinově návštěvě velký význam. Šlo o první státní návštěvu hlavy ruského státu v Británii od roku 1874, kdy v Londýně pobýval car Alexandr II. Všeobecně se předpokládalo, že návštěva umožní nápravu škod ve vzájemných vztazích z doby krize okolo Iráku a války proti režimu bývalého iráckého prezidenta Saddáma Husajna, kdy se Moskva postavila proti silovému řešení, jež naopak prosazovaly Washington a Londýn.

 

Video
Video se připravuje ...

Módní styl královny Alžběty II. Videohub

Fotogalerie
53 fotografií