Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Marušce (†7) diagnostikovali neléčitelný nádor: Zbytek života mohla strávit doma

Autor: rix - 
3. listopadu 2022
05:00

Maminka Eva H. zažila to, co si mnoho rodičů snad ani nedokáže představit. Její milované dceři Marušce lékaři diagnostikovali nádor v hlavě a sdělili jí, že jde o neléčitelný stav, přičemž zbytek života bude muset strávit v nemocnici. Jen díky pomoci z Centra domácí péče mohla nakonec sedmiletá dívenka prožít poslední období doma v kruhu svých nejbližších. 

„Paní učitelko, nezdá se vám, že by s Maruškou bylo něco v nepořádku?“  ptala se maminka ve školce. Znepokojila ji Maruščina nemotornost. „Ne, ne, to je prostě Mářa,“ opáčila jí učitelka. Dokonce ani doktorky nevěnovaly jejím drobným potížím velkou pozornost. „Takže jsem hysterka a dělám z blechy velblouda,“ myslela si Eva.

Že je něco opravdu špatně, zjistila až doktorka na očním. „Proč jste nepřišla dřív, to jste si nevšimla, že není v pořádku?“ ptala se odbornice maminky a poslala ji i s dcerou urychleně na neurologii. Tam Marušku čekalo CT hlavy. Krátce nato zažila Eva i s manželem Petrem doslova šok. „Po vyšetření k nám přijde mladá paní doktorka a s brekem nám oznamuje, že má Maruška mozkový nádor,“ popsala maminka.

Společně se dostali až do motolské nemocnice na oddělení pro onkologicky nemocné děti. Tam následoval ještě větší šok po rozhovoru s odborníkem. Ten oběma rodičům sdělil, že jde o nádor se jménem DIPG, difuzní infiltrativní gliom pontu. „Bohužel se na něj stále nenašla léčba,“ doplnil. Průměrně je s tímto onemocněním diagnostikováno jedno dítě ročně. 

Verdikt byl neúprosný. Doktor rodičům sdělil, že se dá biologickou léčbou a chemoterapiemi dosáhnout zmenšení nádoru, ale to je vše. „Pak je o to agresivnější a dítě průměrně do dvou měsíců zemře,“ dodal. Maruška ale ukázala, jaká je bojovnice. I dva roky po diagnóze si navzdory potížím užívala života. Její stav se ale radikálně zhoršil o Vánocích v roce 2017. 

„2. 1. už jsme nevydrželi a zavolali našemu panu doktorovi do Motola,“ vzpomínala Eva. Ten doporučil operaci. Mařenka měla kvůli rostoucímu nádoru hydrocefalus, tedy vodnatelnost mozku, kdy se nahromadí mozkomíšní mok v nitrolebí, resp. v mozkových komorách. Operace statečná Maruška zvládla, dokonce dvě, a její stav se zlepšil natolik, že se mohla vrátit domů. Bohužel jen na chvilku. Tam se její stav opět zhoršil. 

Musela urychleně sanitkou zpět do nemocnice. Lékaři bojovali o její život. Naštěstí úspěšně. Mělo to i své ale. „Domů už se nedostanete,“ sdělil zděšené rodině lékař. Jejich dcera měla strávit poslední období svého života v nemocnici. „Častý dětský pláč, zvracení a bohužel i všudypřítomná smrt,“ popsala maminka situaci na onkologickém oddělení. 

Maruška měla před sebou poslední část svého života a její maminka si hrála s myšlenkou, že by ji mohla strávit doma. V Motole totiž funguje specializovaný paliativní tým. Mohla by o nemocnou dceru s jejich pomocí pečovat doma? „A opravdu to zařídili. Z celého srdce za ten tým, který dohromady dokáže téměř nemožné, děkuji,“ uvedla maminka. 

Maruška díky tomu prožila ještě krásný rok v teple domova, obklopená milujícími lidmi. „Prožívaly jsme společně radosti i starosti,“ popsala Eva. V prosinci na Mikuláše Maruška zemřela. „V tichosti odletěla jako anděl do nebe,“ popsala její maminka. 

„Děkujeme berounskému Centru domácí péče a neziskové organizaci Důstojný odchod, že se staly součástí našeho příběhu. Že jsme mohli být všichni spolu tam, kde nám bylo nejlépe. Doma,“ dodala Eva. Až 80 % lidí si podle průzkumů přeje strávit poslední chvíle života doma. Jenže realita je jiná a podaří se to jen necelým 20 %. Většina tak umírá v nemocnicích. 

Kykys ( 3. listopadu 2022 23:32 )

Opravdu smutné R.I.P. , moc milá "princezna"..

begonie ( 3. listopadu 2022 15:14 )

Rozplakalo mě to..... Hrozné!!!! Taková krásná holčička!!!! Také mi před několika lety zemřela dcera a taktéž nechtěla umírat v Motole. Do posledního vydechnutí jsme ji měli doma a kdo to neprožil, těžko pochopí tu zoufalost a bezmoc

stařec ( 3. listopadu 2022 11:27 )

Máme zdravotní péči téměř zadarmo,asi jste zdravá jako řípa a já vám to přeju.Jinak by jste se divila.

stařec ( 3. listopadu 2022 11:25 )

Ve kterém vězení sedí doktorka co zjistila že to není nic závažného!!!! Jsme v rukách "bílé mafie"!!

JenTak13 ( 3. listopadu 2022 10:50 )

Proc neprisla maminka driv? Snad informovala detskou lekarku, ktera by mela byt potrestana za zanedbani pece!

Zobrazit celou diskusi