Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Brutální Dahmer i domácí Případy 1. oddělení: Experti vysvětlují, proč rádi sledujeme true crime seriály

Autor: štt - 
15. října 2022
17:15

Monstrum: Příběh Jeffreyho Dahmera trhá rekordy ve sledovanosti. Seriál za první týden zaznamenal půl miliardy zhlédnutí a potvrdil, že žánr true crime vévodí současné televizní tvorbě. Co ale tato záliba říká o nás divácích?

Proč máme potřebu sledovat příběhy, o nichž víme, že se doopravdy udály? David Wilson, emeritní profesor kriminologie na Birmingham City University, reportérům z The Mirror tuto posedlost vysvětlil.

„Osobně nepovažuji zájem o násilí za nijak výstřední. Je to normální, ba dokonce nezbytné,“ říká a ihned vysvětluje proč. Pozitivním dopadem je podle něj prevence: „Pokud víte, jak k případům došlo, můžete se jim snáze vyhnout.“ Dále si myslí, že příběhy udržují víru, že dobro nakonec vítězí nad zlem.

Novináři dále oslovili Davida Cantora, psychologa a hostujícího profesora na Liverpool Hope University. Podle něj seriály sledujeme kvůli eskapismu. Detektivní, jako i další fikční, příběhy pomáhají lidem na chvíli zapomenout na všednodenní starosti.

Jak dále připomíná profesor Wilson, naše záliba ke skutečným zločinům není nic nového: „Vraždami jsme fascinováni minimálně už od počátku 19. století. Lidé si brali volno z práce, aby mohli sledovat popravy.“ Zároveň dodává, že mezi oběma případy je nezanedbatelný rozdíl. Dnes pouze sledujeme dramatizaci násilí.

Dle profesora by tvůrci neměli ze sériových vrahů dělat hlavní hrdiny vyprávění. Naopak by měli nechat zaznít hlasy obětí a ukázat, jak se se zločinci vypořádal soudní systém.

Video  Simone Weber – Manžela otrávila a milence rozčtvrtila. U soudu předvedla teatrální kolaps  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi