Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Iva (†40) ochrnula po pádu z koně: Jezdkyně, na jejíž léčbu se složilo celé město, zemřela

Autor: rc - 
28. srpna 2022
10:17

Smutnou zprávu oznámilo jihomoravské město Hustopeče. Iva Z., která v roce 2018 spadla při tréninku ze svého milovaného koně a zlomila si krční obratel, zemřela. Ještě před pár týdny se svými blízkými oslavila své čtyřicáté narozeniny. Po nešťastném pádu Ivě pomáhali nejen její přátelé a rodina, ale rovněž celé město, které pro ni před časem uspořádala i veřejnou sbírku.

Dnem, který Ivě obrátil život vzhůru nohama, byl 7. březen 2018. Tehdy šla na svůj obvyklý trénink. Koně milovala a ve stájích trávila každou volnou chvíli. Ovšem toho dne měl trénink dramatický závěr. Kůň si trošku povyskočil a Iva spadla. Zlomila si druhý krční obratel. Jezdkyně po pádu ochrnula a měla poškozený zrak. Dlouhé měsíce byla připojená k ventilátoru.

Pomoc od města

Iva byla ale obrovská bojovnice a proti nepřízni osudu se rozhodla bojovat. Obrovskou oporou jí byla nejen rodina, ale rovněž přátelé a sousedé. Město dokonce uspořádalo veřejnou sbírku, aby mohla zaplatit pobyt v léčebném zařízení ve slovenských Piešťanech. O sbírce psal Blesk.. „I přes obrovskou snahu členů nejbližší rodiny není v jejich silách všechny náklady pokrýt,“ psali tehdy organizátoři.

Zdrcující zpráva lékařů

Bojovala, aby se mohla znovu postavit na své nohy. Rehabilitovala a dělala pokroky, ovšem před časem se dozvěděla zdrcující zprávu. „Před nedávnem jí lékaři sdělili, že už nemá naději na to, že bude někdy sama chodit. Myslím, že svůj boj postupně vzdala a že ji ta zpráva silně psychicky zasáhla,“ uvedla její kamarádka Veronika pro Břeclavský deník. V polovině července ještě se svými milovanými oslavila čtyřicáté narozeniny. Oslava kulatin se konala mezi jejími koňmi. „Obdivovala jsem ji pro její sílu, víru, pozitivní myšlení a odhodlání,“ dodala Veronika. Iva byla prý velmi starostlivá, srdečná a upřímná.

Usnula a už se neprobrala

Všechny proto zaskočila zpráva, že zemřela. „S velkou bolestí oznamujeme všem dobrým lidem, kteří přispívali na léčbu Ivy ve veřejné sbírce města Pomoc pro Ivu, že Iva svůj boj s ochrnutím prohrála,“ napsalo město na Facebooku. Podle výše zmíněného deníku Iva doma cvičila na přístroji a usnula. Už se ale neprobudila. Upadla do kómatu. Skončila v nemocnici, kde zemřela. Poslední rozloučení se bude konat v pondělí 29. srpna v krematoriu v Hustopečích.

Video  Trampolíny mohou být nebezpečné: Filip (17) po nepovedeném saltu ochrnul a musel se znovu naučit dýchat!  - Archiv rodiny
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi