Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Do babyboxu v Českých Budějovicích někdo odložil chlapce: Dostal jméno Jaromír

Aktualizováno -
23. května 2022
08:10
Autor: ČTK - 
23. května 2022
05:41

Do babyboxu v Českých Budějovicích dnes někdo odložil novorozeného chlapečka. Dítě bylo zabalené v ručníku a je zdravé. Dostalo jméno Jaromír Jirsa.

ČTK to sdělil zakladatel sítě babyboxů Ludvík Hess. Letos bylo do těchto speciálních schránek v Česku odloženo zatím sedm dětí a celkově od vzniku jejich sítě 238, z toho 130 dívek a 108 chlapců.

Telefonoval mi ředitel (jihočeské) záchranky Marek Slabý. Byl zrovna na výjezdu a ujistil mě, že chlapeček je na první pohled zdravý,“ uvedl Hess. „Je pátým budějovickým děťátkem, druhým klukem a letošním sedmým děťátkem z babyboxu,“ doplnil.

Pojmenován po soudci

Odložený chlapec byl pojmenován po soudci. „Před několika dny mi volal soudce Ústavního soudu Jaromír Jirsa a ptal se mě, jak pojmenovávám děťátka. Vysvětlil jsem mu, že podle přátel a mecenášů. Soudce o jménech dětí chystá elaborát. Pojmenoval jsem tedy budějovického klučíka na počest ústavního soudce,“ sdělil Hess.

V Česku je nyní 81 babyboxů. První byl instalován v roce 2005. Babyboxy mají předejít ohrožení zdraví a životů odkládaných dětí. Když do něj někdo vloží dítě, zapne se vyhřívání, ventilace a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní personál zdravotnického zařízení.

Babyboxy v Česku

Schránky jsou umístěné tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí. Babyboxy mají i své kritiky, kteří tvrdí, že odporují některým článkům Úmluvy o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče.

Video  Blesk Podcast: Zakladatel babyboxů Ludvík Hess nechce hledat rodiče odložených dětí.  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Galerie: Babyboxy pomáhají zachraňovat dětské životy

 

 

Amabell ( 23. května 2022 12:46 )

Děkuji té ženě,že chlapečka dala do babyboxu a nepohodila ho někde do popelnice nebo i něco horší.. a posr...m kritikům vzkazuji,že dítě má v první řadě právo na zdraví a spokojený,štastný život někde v milující rodině.Státní příslušnost,právo na jméno, vědět, kdo jsou jeho praví rodiče atd..jsou jen právnické obraty,které ho štastným neudělají. Chlapečkovi přeji, at prožije štastný a radostný život. Nakonec štěstí už měl v momentě, že ho našli v babyboxu...

Zobrazit celou diskusi