Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pilot během letu upadl do bezvědomí! Cestující musel přistávat podle návodu od dispečera!

Autor: štt - 
13. května 2022
17:11

Cestujícímu se podařilo za pomoci dispečera úspěšně přistát poté, co pilot upadl do bezvědomí. Náročnou akci zvládl za pomoci radiového spojení a fotografie ovládacích prvků, kterou si dispečer vytiskl. Zkušení piloti ze společnosti JetBlue o události mluví jako o zázraku.

Nízkonákladové letadlo Cessna 208 Caravan v úterý odletělo z mezinárodního letiště Leonarda M. Thompsona v Marsh Harboru na Bahamách, informoval Daily Mail. Pilotovi se však po vzlétnutí udělalo špatně a upadl do mdlob. Jeden cestující neváhal ani minutu a dobrovolně se přihlásil k řízení, přestože sám nikdy v kokpitu letadla neseděl.

K hladkému přistání mu pomáhal letový dispečer, Robert Morgan. Pro orientaci si vytiskl fotografii ovládacích prvků a provedl cestujícího jednotlivými kroky řízení letadla. Po úspěšném přistání na letišti Palm Beach na Floridě se oba hrdinové objali a nechali se vyfotografovat místními reportéry.

„Je to opravdu dobrý pocit, že jsem někomu pomohl,“ řekl Morgan pro zpravodajskou stanici. Měl prý zrovna přestávku a četl si venku knihu, když mu najednou zazvonil telefon s tísňovým voláním, že se pokouší přistát člověk bez pilotní průpravy. Morgan také prozradil, že sám letadlo Cessna 208 Caravan nikdy neřídil. Je ale certifikovaným leteckým instruktorem, který má za sebou přibližně 1 200 letových hodin.

„Letadla jsou si v řízení víceméně podobná. Důležité bylo pilota udržet v klidu, nasměrovat ho na přistávací dráhu a říct mu, jak snížit výkon, aby mohl začít klesat,“ popisuje s přehledem dál Morgan. „Než jsem se nadál, byli na zemi,“ shrnuje.

Nicméně zvukový záznam jejich rozhovoru ukazuje, jak napjatá situace na palubě panovala. Když se letadlo nacházelo zhruba 100 kilometrů od letiště, dispečink přijal nouzové volání: „Máme tady vážnou situaci. Pilot není schopen letět.“ Zaměstnanec z řízení letového provozu reagoval: „Rozumím. Jaká je vaše poloha?“ Cestující mu jen odpověděl: „Nemám tušení. Vidím před sebou pobřeží Floridy.“

Neznámý cestující si vysloužil obdiv i od zkušených letců. „Je naprosto neuvěřitelné, že dokázal přistát bez jakékoliv zkušenosti,“ sdělil dotázaný pilot společnosti JetBlue. Dále vysvětlil, že není nijak neobvyklé, že takto malé letadlo řídí pouze jeden pilot. To, jaký je zdravotní stav nešťastného pilota, který v Cessně zkolaboval, se reportérům nepodařilo zjistit.

doktormediciny ( 13. května 2022 18:15 )

U nas pilkoti prochazi prohlidkami dle IKAO.Myslim ze pred kazdym letem. I tak aby pilotovbal lertadlo jeden clovek je myslim hazard

Zobrazit celou diskusi