Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kolumbijské město zaplavily chomáče pěny: Pochází z extrémně znečištěné řeky!

Autor: rc - 
10. května 2022
07:34

Chomáče pěny zaplavily kolumbijské město Mosquera, které je vzdálené dvacet kilometrů od Bogoty. Pěna pochází z extrémně znečištěné řeky Balsillas. Někteří lidé poletující pěnu považují za krásnou a zábavnou, ovšem další si stěžují na hnilobný zápach! Navíc chomáče, které dosahují téměř 8 metrů, mohou způsobit zdravotní problémy.

Na první pohled krása, kterou ale doprovází obrovský zápach hniloby! Obyvatelé kolumbijského města Mosquera trápí velké chomáče pěny, které pochází z tamní řeky. Vítr je roznáší po ulicích a tak dočista zaplavily celé město.

Řeka Balsillas, která městem protéká, je značně znečištěná. Znečištění podle úřadů zabývajících se životním prostředím způsobují fabriky v průmyslové zóně. Ty do ní vypouští chemikálie. Bez viny nejsou ani domácí čisticí prostředky, které lidé do vody vylévají. Právě chemické odpady mají způsobovat páchnoucí pěnu, jež v současnosti zamořila město.

Pěna ze zamořené řeky netrápí pouze město Mosquera, ale také jeho okolí. Gonzalo Roaová žije v sousedním městě Los Puentes víc než čtyřicet let a pro televizi ABC uvedla, že kvůli kontaminaci děti trpí dýchacími potížemi. „Tahle situace nás trápí celé roky,“ nechala se slyšet. Obyvatelka zamořeného města Luz Gómezová potvrdila, že se jedná o dlouhodobý problém. Pěna se prý v řece hromadila příliš dlouho. „Začalo to vycházet ven. Mnohým to připadá hezké, zábavné, ale strašně to smrdí. Kam se to dostane, tam to lepí jako mastnosta, kterou je obtížné odstranit,“ popsala pro britský deník Daily Mail. Pěna se měla údajně v řece vytvořit po období dešťů.

Podle ředitele environmentální laboratoře pro region Cundinamarca Edwina García se úřady snaží situaci monitorovat a zmírnit instalováním čističky vody. „Tato situace je způsobena velkým množstvím chemických produktů a čistících prostředků, které tam hází bezohlední lidé,“ řekl a dodal, že právě tyto chemikálie se mísí „s velkým množstvím organické hmoty z vodního zdroje, což vytváří turbulentní efekt.“ Obyvatelé postižené oblasti byli podle něj varování, aby se nepřibližovali k pěně, protože může způsobit podráždění pokožky.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi