Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Angličanka (36) trpí extrémně vzácnou nemocí: Váží pouhých 20 kilogramů!

Autor: rix - 
9. února 2022
05:30

Šestatřicetiletá Angličanka Nicoletta Bakerová trpí extrémně vzácným onemocněním. Lékaři jí diagnostikovali tzv. Wilkieho syndrom, který nešťastné ženě znemožňuje správně trávit potravu. Váží pouhých 20 kilo a nejhorší na celé situaci je, že doktoři dlouhá léta považovali ženiny trable za mentální anorexii, a tak se tak roky trápila. I když konečně specialisté dospěli ke správné diagnóze, není jisté, jestli Nicoletta stihne riskantní operaci, která ji navíc má stát miliony! 

V roce 2015 přišel pro Nicolettu šok. Lékaři jí diagnostikovali tzv. Wilkieho syndrom. Jde o extrémně vzácný stav, který postihuje statisticky jednoho člověka z deseti tisíc. Odtud pocházely také problémy s žaludkem. Nemoc způsobuje, že část tenkého střeva je stlačena dvěma tepnami, což vede k blokaci trávení. Nešťastné ženě je v současné době poskytována paliativní péče. Zhubla na pouhých 20 kilogramů. Ačkoli se stav zdál neléčitelný, naděje přeci jen existuje. 

Jak žena uvedla, klinika v Německu souhlasila s provedením procedury, která může ženě potenciálně zachránit život. Mělo to ale háček. Angličanka potřebovala sehnat bezmála milion a půl korun. Založila proto účet na Gofundme, kam jí lidi posílal finance. A vybrala se ohromná částka, žena si přišla na dva miliony sedm set tisíc korun. Mezitím se ale její stav prudce zhoršil. 

„Strašně moc se omlouvám za dny nepřítomnosti. Cítím se tak slabá a ten boj je stále těžší. Ráda bych vám řekla, jak se situace vyvíjí, ale nemám na to energii,“ sdělila svým podporovatelům. Není ani tak jasné, jestli se Nicoletta k potřebné operaci dostaví.

Nešťastná žena si za život vytrpěla už mnohé. Lékaři dříve považovali její stav za psychickou nemoc. „Byla jsem pak nucena přibírat pomocí speciální stravy, ale můj trávicí systém si s jídlem nedokázal poradit,“ popsala. „Během těchto desetiletí léčby jsme se cítila naprosto ponížená. v neposlední řadě proto, že jsem se prostě nedokázala dostat k profesionálům. Neměla jsem anorexii,“ zdůraznila. 

Jak uvedl deník Daily Mail, v roce 2015 paní Bakerová změnila strategii a byla poslána na CT vyšetření. Až to odhalilo skutečnou podstatu jejích problémů. Teď musí doufat, že její tělo vydrží, než bude moci podstoupit proceduru v Německu. „Výsledek operace není zaručen, ale toto je moje poslední šance,“ vysvětlila. „Nevím, jestli se data operace dočkám. Žiji ale každý den s nadějí, že se můj život ještě může zlepšit,“ dodala. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi