Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dojemné loučení s Rajánem (†5): Truchlící rodinu přišly na pohřeb podpořit stovky lidí!

Autor: rix, ČTK - 
8. února 2022
05:00

Slzy tekly proudem. Stovky truchlících se sešly, aby daly poslední sbohem statečnému Rajánovi, který zemřel po pětidenním martyriu v chladu a tmě poté, co spadl v Maroku do studny. Zoufalé několikadenní pokusy o jeho záchranu sledovali lidé po celém světě. Všichni mu drželi palce, ale pětiletý chlapeček svůj boj nakonec tragicky prohrál.

Zdrcení lidé vystoupili společně na kopec, kudy vedla cesta ke hřbitovu Ighran nedaleko Chefchaouenu v severním Maroku. Se slzami v očích pronášeli modlitby a loučili se s nebohým Rajánem. Před domem chlapcovy truchlící rodiny stály dva velké stany, kde se smuteční hosté mohli zastavit a vyjádřit soustrast, než se vydali k hřbitovu. 

Účast na smutečním obřadu byla obrovská. „Je mi padesát let a v životě jsem neviděl takové množství lidí na pohřbu. Raján je synem nás všech,“ uvedl jeden z vesničanů se slzami v očích. Podle dalšího z usedlíků Rajánova smrt obnovila víru v lidstvo. „Solidaritu s chlapcem vyjadřují lidé z různých zemí a různých jazyků,“ řekl. 

Jak uvedl deník Daily Mail, pohřbu se zúčastnil i Ali Sahraoui. Ten pomáhal holýma rukama odhrabávat půdu a kameny, aby se záchranáři mohli k hochovi včas dostat. „Jsem velmi smutný, kopali jsme nepřetržitě pět dnů. Normálně by taková práce zabrala týdny,“ uvedl před davy truchlících.

Ze všeho nejhůř jsou na tom ale psychicky Rajánovi rodiče. Do posledních chvil doufali, že se jejich milovaný syn vrátí domů a oni ho budou moci obejmout. Rodině z velmi chudých poměrů chce pomoci marocký fotbalista Abderrazak Hamdallah (31). Nabídl se, že jí koupí dům. „Chci jim přinést alespoň trochu radosti,“ vysvětlil svůj dojemný plán. 

Z rodinných příslušníků se k Rajánově smrti krátce po tragické zprávě vyjádřila jeho teta. „Můj synovec, strašně mě bolí srdce. Ať při něm stojí bůh, stejně jako stojí při nás,“ uvedla se slzami v očích Atiqua Awramová. 

Nekonečné drama

Pětiletý Raján zmizel v úterý odpoledne. „Hledala ho celá rodina, a pak jsme zjistili, že spadl do studně,“ řekla tisku jeho matka. Kvůli malým rozměrům studny, která je hluboká 32 metrů, museli záchranáři hloubit šachtu k jejímu dnu. Zpočátku mohli používat techniku, v poslední fázi ale museli pracovat ručně, což celou akci výrazně zpomalilo. Práci komplikovala skladba terénu a obavy ze sesuvu půdy.

Úřady si v posledních hodinách nebyly jisté, zda chlapec žije. Kamera, kterou k němu spustili, ho snímala, jak leží na boku. „Doufáme, že ho nalezneme živého,“ uvedl před tragickým zjištěním vedoucí záchranářů. Nebylo ani jisté, zda dítě využilo vodu a kyslík, které k němu spustili.

Chlapcův osud sledovali na sociálních sítích lidé v Maroku i v zahraničí. Vyjadřovali podporu rodině a naději, že se podaří chlapce zachránit živého. To se však pohužel nepodařilo.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi