Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Podcast: Tradiční vánoční ozdoby z Poniklé. V devadesátkách nebyly k dostání, vozily se do Ameriky

Video se připravuje ...
Autor: jim - 
23. prosince 2021
05:00

Přes sto let se v krkonošské obci v Poniklé vyrábějí skleněné perličky. Kvůli japonským špiónům, kteří z vesničky v roce 1908 ukradli tajný recept, museli místní obyvatelé začít vyrábět vánoční ozdoby. Marek Kulhavý se svou firmou Rautis v tradici pokračuje, i když v devadesátých letech firma ve velkém dovážela do USA a o český trh se nezajímala. Proč se to změnilo a jak reagovali na přidání na seznam kulturního dědictví UNESCO, řekl v Blesk Podcast. 

Počátek perlařiny v Poniklé by se určitě hodil jako předloha scénáře pro novou vánoční pohádku. Dívka z Poniklé se v polovině 19. století vydala sloužit do rodiny faktora v Pasekách. V domě vypomáhal s foukáním perel ševcovský učeň Hajna, do nějž se dívenka zamilovala. Mladík lásku služebné opětoval a společně se vrátili do Poniklé, kde začali vyrábět skleněné perle. Sousedé se od Hajna postupně naučili jeho řemeslo a výroba perliček se v dalších letech rozšířila i do okolních obcí.

Mezinárodní krádež

Když Stanislav Horna v roce 1902 zakládal manufakturu v Poniklé, měl po okolí až dvě stě foukačů,“ řekl Marek Kulhavý o úspěšném zakladateli, v jehož továrně se skleněné perličky vyrábí dodnes. Do roku 1908 se sklářům dařilo a o skleněné perličky byl velký zájem po celém světě. Jenže do Poniklé přišla v roce 1908 skupina japonských turisté, kteří byli ale ve skutečnosti vyslaní špióni!

Perle se hodně vyvážely na Dálný východ a to v takové míře, že firmy z Jablonce vypravovaly vlastní lodě. U Ósaky začaly vyrábět sice nekvalitní ale výrazně levnější perle. Jablonecku tak sebrali trh třeba v Indii a faktoři tady propadali v paniku,“ vysvětlil Kulhavý. Problém tedy částečně vyřešili tím, že z perliček vyráběli vánoční ozdoby, které kupujeme dodnes. „Když v roce 1948 znárodnili Hornovu firmu, tak z dokumentů vidíme, že vánoční ozdoby stále tvořily jen 20 procent, zbytek byla pořád svazkovina,“ dodává majitel Rautis.

Dinosauři na stromečku

Po znárodnění skončily všechny perlárny v podnicích Skleněné bižuterie a Železnobrodského skla a v celkovém objemu vyráběného skla nebyly příliš významné. V roce 1995 bývalou Hornovu firmu zprivatizoval otec Marka Kulhavého a začal vánoční ozdoby ve velkém dodávat na americký trh. „Tvořili jsme indiány v kánoích, teepee, totemy nebo kolekci Jurský park. Z mého pohledu to je velmi kýčovité a bývá to i hodně drahé,“ popisoval, jak vypadaly kolekce pro americký trh.

Z Česka ale tradiční ozdoby téměř vymizely. „V devadesátých letech byste naši vánoční ozdobu v Čechách nekoupili. Všechno se vyváželo do Ameriky a málokdo se zde dostal k nové ozdobě,“ přiznal ředitel. V roce 2001 v USA došlo k teroristickému útoku na Světové obchodní centrum, výrazně klesla cena dolaru a tržby z prodeje vánočních ozdob rapidně klesaly. Tehdy Rautis převzal Marek Kulhavý a zcela proměnil filozofii firmy.

Zmenšil výrobu, zaměřil se na prodej v Česku, otevřel továrnu pro exkurze a popularizoval perličkové řemeslo. V prosinci 2020 pak byla perlařina zařazená na seznam kulturního dědictví UNESCO. „Před rokem jsme byli v oblacích a byli jsme na to hrozně pyšní. Po roce jsme stejně pyšní a jsme rádi, že spousta paměťových institucích začalo dělat výstavy a začaly se o ozdobičky a řemeslo víc zajímat,“ neskrýval ani po roce nadšení Marek Kulhavý.

Jak jeho firmu ovlivnila koronavirová pandemie a nařízení vlády, nebo o které ozdoby je tradičně největší zájem, prozradil ředitel Rautis Marek Kulhavý v Blesk Podcast:

Video Blesk Podcast: Tradiční vánoční ozdoby z Poniklé nebyly v devadesátkách k dostání - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi