Komici zažívají nejspíš nejtěžší období svých životů, kdy se někteří z nich sami sebe ptají, co je ještě na hranici nebo za hranicí současného pojetí humoru. Pro příklad nemusíme jít nikterak daleko. Moderátorský velikán Marek Eben se v prvním díle 11. řady populární show StarDance dopustil podle některých lidí sexistických poznámek, a proto se v dalších dílech zdráhal vtipkovat o vzhledu tanečnic nebo o romském účastníkovi Zdeňkovi Godlovi, aby opět nebyl terčem kritiky.

Výčitek ze stran obránců hyperkorektnosti se ovšem nejspíš dočká i režisér Vladimír Skórka, který stojí za seriálovými hity jako sKORO NA mizině, Lajna a nově Liga mužské moudrosti, v níž hraje hlavní roli Jiří Langmajer nebo Michal Isteník známý jako hospodský Eda ze seriálu MOST!. K nápadu na natočení seriálu kritizující cancel culture přivedla Vladimíra Skórku kritika člena legendárního souboru Monty Pythonů Johna Cleese.

Nelíbí? Nekoukejte!

„Cleese změnil do určité míry televizní zábavu a najednou za stejný humor, který tehdy aplikoval, ho chce někdo žalovat. To mě úplně omylo a řekl jsem si, že je to vysoce osobní téma. Ze srandy jsem to pojmenoval, že jdeme bojovat za Johna Cleese,“ popsal impuls pro vznik seriálu o nekorektnosti. Podle Skórky chce někdo totiž určovat, co je vtipné a není. „Někomu přijde směšné to a jinému ono. A je to jen na příjemcích, jestli se tomu smějí, anebo se jim to nezdá dobré a nevěnují tomu pozornost a myslí si, že je to hloupé. Takže tohle je přirozené. Ve chvílích, kdy se na to začnou aplikovat nějaká specifická pravidla a začneme to chtít podle nich posuzovat, nedejbože třeba žalovat a soudit lidi, tak si myslím, že skoro směřujeme k nové demagogii, ke kádrování, co je správné a co ne. A to zní strašidelně, ne?“ řekl v Blesk Podcast režisér.

Novým seriálem chce otevřít otázky přílišné hyperkorektnosti, ale naráží třeba na vztahy mužů a žen, diskriminaci na pracovišti nebo na stereotypy. „My nemáme představu, že to seriálem vyřešíme, ale otevíráme diskuzi. První díl byl seriálový a v dalších dílech se jednotlivé věci budou řešit víc do hloubky,“ uvedl na závěr tvůrce.

Proč pro seriály tipy Lajna není místo ve veřejnoprávní televizi a jak bude vypadat pokračování „Copak je to za vojáka“ podle scénáře Michala Suchánka, prozradil Vladimír Skórka v Blesk Podcast:

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Pokud humor dostane pravidla, míříme ke kádrování, říká režisér Skórka Jiří Marek

Fotogalerie
15 fotografií