Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Podcast: V české hospodě na EXPU je vždy natřískáno, říká organizátorka. Co v Dubaji neminout?

Video se připravuje ...
Autor: jim - 
11. prosince 2021
05:00

Přes dva měsíce je otevřený areál světové výstavy EXPO 2020 v Dubaji. Mezi 192 národními pavilony nechybí ani Česko, které podle organizátorky Kristýny Valeš Syslové patří mezi vyhledávaná místa. Může za to i chlazené čepované pivo, které podávají v restauraci v přízemí. Proč organizátorku ohromila zahrada v oblacích nebo německý pavilon pojatý jako univerzitní kampus, prozradila pro Blesk Podcast.

Aktuálně probíhající světovou výstavu ve velkoměstě Spojených arabských emirátů provázely různé komplikace. Během výstavby areálu zemřelo několik dělníků, následně se musela výstava odsunout kvůli pandemii koronaviru, až se konečně brány komplexu otevřely letos 1. října. Výstava zůstane otevřená až do 31. března 2022.

Na tři dny zavítala do rozsáhlého parku také Kristýna Valeš Syslová, která zde organizovala konferenci pro Nadaci Forum 2000. Hned u bran areálu ji uvítal robot a nebyl to zdaleka poslední stroj na její pouti po pozemcích výstavy. Místo infostánků totiž místem projíždí oficiální maskot – oranžový robot Opti, který umí zodpovědět jednoduché otázky, roztomile mrkat nebo návštěvníkům zatancovat. Jiní roboti hlídají rozestupy a nasazené roušky. A další vozí občerstvení, což má drobný háček! „Zaznamenala jsem je a vypadají jako krabice na kolečkách, jenže je ovládá člověk, který jde za nimi v odstupu,“ vysvětluje s širokým úsměvem organizátorka.

Pivo u pouště

Od stanice dubajského metra k českému pavilonu to podle Kristýny Valeš Syslové trvá pěšky přibližně půl hodiny. Český dům má opět dobrou polohu, protože leží nedaleko u jednoho ze čtyř vstupů ve tzv. čtvrti udržitelnosti. Před ním se rozpíná zahrada zalévaná pomocí českého vynálezu S.A.W.E.R., tedy dvou samostatně energeticky nezávislých kontejnerů, kdy jeden z nich vyrábí přibližně 100 litrů vody denně v pouštních podmínkách a druhý ze solárních panelů vyrábí elektrickou energii a tu uvnitř ukládá. V budově návštěvník nalezne monumentální lustr od firmy Lasvit z dílny Maxima Velčovského, řadu uměleckých děl, průmyslových výrobků a českou restauraci. „Bohemian beer restaurant je tam velmi populární a mají skvěle čepované a vychlazené pivo. Což je velký tahák,“  směje se Valeš Syslová a dodává: „Měli jsme zázemí za restaurací a podle její naplněnosti můžu říct, že český pavilon byl populární,“ dodala s nadsázkou.

Německá univerzita, zahrada v nebi

S popularitou pavilonů Číny nebo USA se český zástupce prý nemůže měřit. K areálům světových velmocí se podle Valeš Syslové táhnou dlouhé fronty. Za návštěvu ale stojí i nenápadnější budovy. Kupříkladu pavilon našich západních sousedů – Německa: „Člověk si uvnitř připadal trošku jako ve škole, ale bylo to fakt hezky udělané. V pavilonu byly hodně prezentované myšlenky udržitelnosti. Celý interiér je hodně interaktivní a plný různých překvapení. Kupříkladu úvodní projekce při vstupu byla napůl v realitě a na plátně. Nebo jsme se brodili míčky vyrobených z recyklovaných plastů,“ shrnula návštěvnice, čím se prezentují naši sousedé. 

Nejdokonalejší výhled na obří areál se zájemců naskytne z tzv. zahrady v oblacích. Pomocí plošiny jste vyvezení do výšky 55 metrů a přibližně dvě minuty se můžete kochat. „Dokonce v rámci té plošiny jsou vysázené stromy. Doporučuji tuto atrakci ve dne i večer, kdy ten komplex vypadá úplně jinak. Všechny budovy jsou rozsvícené, blikají a hrají,“ uvedla organizátorka.

Co stojí na světové výstavě za ochutnání a jak vypadá gigantický pavilon Američanů, prozradila Kristýna Valeš Syslová v Blesk Podcast:

Video Blesk Podcast: V české hospodě na EXPU je vždy natřískáno, říká organizátorka - Jiří Marek
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi