Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Podcast: Češi udělali se sklem revoluci, říká Plesl. Brousí si teď zuby na Benátky

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
2. prosince 2021
15:09
Autor: jim - 
2. prosince 2021
05:00

Světově uznávaný umělec a designer Rony Plesl s kamarádem sochařem Richardem Štiplem vystavují v pražské DSC Gallery svá nejnovější díla. V rámci výstavy Inkarnace mohou diváci vidět i velký skleněný kmen od Plesla. Objekt vznikl novátorským způsobem a Češi jsou podle Plesla vůbec první na světě, kdo může vyrábět několikatunové umělecké skleněné 3D objekty. Co megalomanského chystá na Benátské bienále v dubnu, řekl umělec v Blesk Podcast.

Nápad na společnou výstavu vznikal podle Ronyho Plesla na řádě večírků, kde oba umělci zjistili, že obdivují práce starých renesančních mistrů. Plesl a Štipl jsou v zahraničí známými jmény a mohli by klidně vystavovat samostatně, ale rozhodli se ve vzájemném kontextu představit především díla za poslední dva roky: „Umění je hodně individualistická práce. Umělci často spolu zápasí. Já ale říkám svým studentům, že umělec by měl mít stejné množství pokory a pýchy. Vážím si toho, že Richard přesně tohle má a doufám, že i já,“ řekl Rony Plesl.

Sochař Richard Štipl vystavoval své hyperrealistické sochy v New Yorku, Paříži, Curychu a dalších zemích. V Los Angeles pomáhal vybavit showroom módnímu návrháři Dries Van Notenovi a na jeho sochy byly umístěné šperky Alana Crocettiho, který své ozdoby navrhuje pro Lady Gaga nebo Billie Eilish. „Strašně mě potěšilo, že mě Alan oslovil. Dodává svá díla na prestižní místa a je neuvěřitelné, že si mě najde, osloví a vyzve k takovému projektu,“ prozradil Štipl s tím, že s Van Notenem na projektu společně pracovali půl roku a belgický návrhář za ním dokonce přijel i do Prahy.

Český unikát na bienále

Rony Plesl zase slavil velký úspěch v roce 2019, kdy v londýnském prestižním muzeu Victoria & Albert vystavoval instalaci Sacred Geometry. Velké 350 kilogramové skleněné bloky vznikaly procesem tavení žhavé plastiky. Nový postup vynalezl sklářský inovátor Jiří Šín pro severočeskou firmu Bonety: „Je to opravdu převrat. Není to zdokonalení technologie, kterou požíval pan profesor Libeňský. Je to opravdu zlom. Kdyby pan profesor měl tuto možnost, tak by ji určitě fantasticky využil,“ srovnal novou technologii s legendární instalací Řeka života na EXPO 1970 v Ósace od Stanislava Libenského a Jaroslavy Brychtové. Obří skleněné bloky prostupovaly celým Československým pavilónem a okamžitě po skončení světové výstavy byly prodané.

Podobně velkolepou instalaci chystá Rony Plesl na Benátské bienále v příštím roce. V Londýně v roce 2019 si ověřil, jak nová technologie funguje: „Na bienále budou nejlepší umělci z celého světa a tam teprve záleží, co na na to řeknou,“ prozradil s tajuplným úsměvem Plesl.

Výstava Inkarnace k vidění od 23. 11. 2021 do 4. 2. 2022 v DSC Gallery v Praze

Co oba umělci ve svých dílech zobrazují a jak Plesl vnímá svou popularitu, prozradili Richard Štipl a Rony Plesl v Blesk Podcast:

Video Blesk Podcast: Češi udělali se sklem revoluci, říká Plesl. Brousí si zuby a taví sklo na Benátky - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi