Dokončený film vnímá Michael Kocáb jako labutí píseň Pražského výběru, který vznikl v roce 1976 a vždy k sobě přitahoval svérázné osobnosti. Na 30leté výročí založení skupiny uspořádali velký koncert v doprovodu Českého národního symfonického orchestru a známých hostů. Obraz snímalo až 35 kamer, jejichž záběry pak Michael Kocáb v soukromém studiu během koronavirové pandemie upravoval tisíce hodin.

„Musel jsem udělat procesy, které nemůžete obejít. Jestliže máte 35 nesesynchrovanizovaných kamer, tak synchronizujete ty obrazy jenom čtyři měsíce. Pak to začnete stříhat, což je osm tisíc střihů, potom to začnete upscalovat a barvit, zbavujete to šumu, zaostřujete, vytahujete na úroveň 4K a pak se to barví,“ jmenuje, co všechno s materiálem v domácím studiu prováděl. Kdyby to svěřil soukromé firmě, tak by to bylo prý nesmírně drahé, a takhle to stálo jen jeho čas.

Z opery k bigbítu

Stejnou péči věnoval Kocáb také zvuku, a dokonce si pořídil reproduktory z běžných kin, aby bylo vše slyšet. Slavná česká kapela se dostala k známému dirigentovi Stevenovi Mercuriovi, který také krátce vedl Český symfonický orchestr. Podle Kocába je Mercurio génius, jenž má fotografickou paměť a píše své písně bez piána kdekoliv rovnou do notového zápisu. „Zažil jsem to jen u Ennia Morriconeho a u něj,“ vystřihl poklonu kolegovi Kocáb.

Mercuriovi se hudba Pražského výběru natolik zalíbila, že se rozhodl zahrát si sólo na kytaru do jedné písně. Vypůjčil si kombo od Michala Pavlíčka a „hraje s námi bigbít. Vyvrcholilo to komicky. Kdy řekl, že stejně naše všechny písně zná a vyjel s námi na koncert do middle of nowhere, do města v severních Čechách. Tak s námi jezdí na koncerty,“ smál se Kocáb, jak Mercurio přejíždí z koncertní síně v New Yorku, kde diriguje operního pěvce Andreu Bocelliho, do síní pro 200 lidí v Česku.

Kocáb prezidentem?

Film Symphony Bizarre měl mít premiéru 9. prosince, ale kvůli pandemii koronaviru byla přesunuta na rok 2022. V lednu 2022 by se měl také Michael Kocáb rozhodnout, zda bude kandidovat na prezidenta. „Odkládám to proto, že zvažuji, jestli mi to stojí za to, aby si někdo vymyslel, že jsem zavraždil babičku a zakopal ji pod hruškou? Oni si můžou cokoliv vymyslet. A to je nebezpečný, protože se to vždycky nějakým způsob uchytí, zahnízdí,“ vysvětlil hlavní důvod, proč s oznámením předvolební prezidentské kampaně váhá.

Jak by si představoval svůj případný střet ve volební debatě s Adrejem Babišem, a proč je Symphony Bizarre labutí písní Pražského výběru, prozradil Michael Kocáb v Blesk Podcast: 

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Kocáb si stříhal labutí píseň. Do kin chystá velkolepý koncert Jiří Marek

Fotogalerie
34 fotografií