Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Otec Lišky Bystroušky zachránil promrzlé miminko před smrtí: A pak dal vzniknout dětským domovům i krásnému vánočnímu zvyku

Autor: mc - 
22. prosince 2021
05:00

Krásný konec měl před 102 lety příběh, který mohl skončit tragédií. Když se 22. prosince vydal spisovatel Rudolf Těsnohlídek s kamarády do lesa, asi ještě netušil, jak daleké následky jeho malý výlet bude mít. Pod stromem zde totiž našli promrzlé miminko. Maličká holčička, kterou zde odložila zoufalá matka, přežila a našla domov u bezdětných rodičů. A Těsnohlídkův nález tak odstartoval krásnou sváteční tradici.

Rudolf Těsnohlídek není mezi širokou veřejností příliš známý, jeho bajka o vychytralé lišce Bystroušce ale ano. Ještě rok před zrozením známé pohádkové bytosti ale dal Těsnohlídek takříkajíc život i někomu dalšímu. 22. prosince 1919 se vydal spolu s malířem Františkem Koudelkou a úředníkem Josefem Tesařem pro vánoční stromek do bílovických lesů. Pod velkým smrkem ale našli promrzlé batole.

Video  Medailonek: Rudolf Těsnohlídek  - Videohub
Video se připravuje ...

„Měla rozhalenou košilku a na hlavě čepeček. Její dlaně bezmocně tiskly hrst zasněženého jehličí. U úst měla krupičky zmrzlých slin. Plakala stále tišeji, přerývaně. Byla promodralá zimou,“ popsal podle Deníku v Těsnohlídkově životopise spisovatel František Kožík. Děcko jako zázrakem přežilo a četníci brzy vypátrali i matku.

Byla jí 25letá služka Marie Kosourová z Netína, otcem byl ruský zajatec z první světové války. Kosourová s dítětem nemohla sehnat práci a brzy jí došly našetřené peníze, proto se uchýlila k zoufalému kroku a dítě odložila do sněhu. Dostala za to pět měsíců tvrdého žaláře.

A dítě? Sedmnácti měsíční holčičku pojmenovali Liduška a brzy ji adoptovali bezdětní Polákovi z Brna. Liduška se později provdala do Prahy a zemřela v 78 letech roku 1997. 

Těsnohlídka zkušenost přivedla na nápad zřízení pomoci pro opuštěné děti, kterou spojil právě s Vánocemi. Kasička na příspěvky měla totiž stát u vánočního stromu na náměstí, podobně jako to viděl v Kodani. Roku 1924 byl právě v bílovických lesích pokácen první vánoční strom v Československu, který nakonec stál na náměstí Svobody v Brně. Po čtyřech letech sbírek byl konečně položen základní kámen dětského domova.

Jednalo se o Dětský domov Dagmar v Brně-Žabovřeskách, který se otevřel 8. prosince 1929. Toho se ale Těsnohlídek nedožil - zastřelil se o rok dříve v redakci Lidových novin.

baronessa ( 22. prosince 2021 08:10 )

Je opravdu velká škoda, že se na Těsnohlídka zapomnělo. Jeho Liška Bystrouška je nádherná i jako kniha a další kniha z přírody je Čimčirínek a chlapci. Poetická próza plná zvířátek a laskavého humoru. Jen citlivá duše mohla něco takového napsat. O vánoční tradici vím, i o té nalezené holčičce. Proto je mi líto jeho tragického konce.

Zobrazit celou diskusi