Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vánoční stromek v květináči: Jak se o něj správně starat, aby vydržel i do příštího roku?

/
  • (istock.cz)
    11. prosince 2022 ● 06:00

    Trendem posledních let je živý vánoční stromek zasazený v květináči. Je ovšem nutné vědět, že takový stromek během zimy prodělává období klidu a je citlivý vůči výrazným teplotním výkyvům. Na co dalšího byste měli myslet?

     

     

  • 1.

    Kde stromek koupit?

    Chcete-li tedy, aby se stromek dočkal příští sezony, nekupujte ho ve vytápěném obchodě, ale tam, kde je spolu s ostatními skladovaný venku. Nepodceňte ani termín nákupu, protože před vánočním ozdobením je nutné stromek postupně aklimatizovat, což bude trvat minimálně týden až dva.

     

    Video
    Video se připravuje ...

    Hobby s Markétou Mayerovou: Výroba vonné svíčky Blesk pro ženy/David Hanuš

     

  • 2.

    Jaký vybírat živý stromek?

    Obecně se vyplatí investovat do pomaleji rostoucích jehličnanů, i když bývají dražší. Pořiďte si také spíše menší stromek, ať vám vydrží co nejdéle. K nejčastěji pořizovaným kontejnerovaným stromkům patří borovice, a to i kvůli ceně. Roste však rychle a má poměrně velký rozestup mezi jednotlivými patry větví, takže působí řídkým dojmem.

    Pokud se pro ni ale rozhodnete, volte borovici černou, která bývá košatější než borovice lesní. Hustější jsou i smrky, kupované jsou zvláště smrky pichlavé. K nejdražším stromkům patří jedle. Stojí ale za to - jsou rovně rostlé a hustě rozvětvené. V prodeji bývá nejčastěji jedle kavkazská.

  • 3.

    Co dělat, aby v teple nezašel?

    Máte-li už stromek v květináči, přesuňte ho dva týdny před Vánocemi z chráněného místa na zahradě, kde stál dosud, do chladného vnitřního prostoru v domě, například do světlé chodby před bytem, na verandu nebo zasklený balkon s teplotou nad 3 °C, maximálně však do 8 °C. Po týdnu ho přemístěte do místnosti s teplotou mezi 15 a 18 °C, ideálně do větrané předsíně, a odtud na Štědrý den do obývacího pokoje. Nikdy ho ale nestavte k radiátoru, kamnům nebo ke krbu. Při teplotě 20 až 22 °C může stromek zůstat jen pět dní, max. týden - čím kratší doba, tím lépe.

     

    A myslete na zálivku, případně rosení kvůli zvýšení vzdušné vlhkosti. Před návratem na zahradu jej opět aklimatizujte, ale v opačném sledu. Není-li venkovní půda zmrzlá, zakopejte stromek i s nádobou na místo, kde nebude během léta vystavený přímému slunci, zalijte ho a zálivku za bezmrazých dnů opakujte. Při zmrzlé půdě květináč se stromkem zazimujte - obalte nádobu jutovým pytlem, izolujte ho od země polystyrenem, případně půdu zasypte suchým listím nebo zakryjte chvojím, a postavte ho tam, kde bude chráněný před větrem. Pokud venku mrzne, až praští, ponechte stromek na chodbě.

  • 4.

    Co se stromkem v sezoně?

     

    Na jaře můžete stromek přihnojit hnojivem pro jehličnany, případně mírně zastřihnout do požadovaného tvaru. Malému stromku postačí malý květináč, jakmile ale povyroste, přesaďte ho. Zpočátku to bude asi každý rok, později každý druhý. Půda postačí běžná, středně těžká, hlinitá. Nezapomeňte na drenážní vrstvu štěrku a odtokové otvory. Stromek ponechte ve stínu a dostatečně ho zásobujte vodou.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy