Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

František Zuska (89), kamarád slavného cestovatele: Prozradil Zikmundovo (†102) tajemství

Autor: Jana Gogová - 
5. prosince 2021
05:00

Přátelili se více než půl století. Miroslav Zikmund (†102) mu vyprávěl o svých úžasných výpravách, František Zuska (89) zase učil slavného cestovatele slovácké písničky, nebo mu pomáhal s opravami domu.

Folklorista a tanečník František Zuska se s cestovatelem seznámil kolem roku 1965. „Jestli má někdo Zikmunda v paměti jako badatele a do archivu zahloubaného vědce, tak já jsem ho znal trochu jinak. Nezkazil žádnou švandu, měl smysl pro humor. Učil jsem ho zpívat naše slovácké písničky. Snažil se, což o to, ale vynikal spíše v jiných oborech,“ popsal s úsměvem zlínský folklorista. S kamarádem mluvil naposledy přede dvěma měsíci.

Nepřestal pracovat

„Samozřejmě, že mu ubývalo sil, ale co bylo obdivuhodné, byla jeho hlava. Dokonalá, úžasná paměť, vybavoval si detaily z cest tak, jak by to nedokázal nikdo jiný,“ řekl pan Zuska. Pozoruhodné prý bylo i to, že Zikmund i na samém sklonku života pořád pracoval, třídil zážitky, zapisoval je. „Pořád se díval dopředu, on vlastně nikdy nepřestal pracovat,“ dodal František Zuska.

Pietní místo u vily

Brankou ve spodní části své zahrady Miroslav Zikmund chodil pár stovek metrů do centra Zlína. U ní je nyní neformální pietní místo. Jsou tu růže, fotografie a samozřejmě svíčky i psaná poděkování. Lidé také mohou napsat svou vzpomínku do kondolenční knihy na radnici nebo v Muzeu jihovýchodní Moravy. Veřejný pohřeb si cestovatel nepřál.

Povídání na zahradě

Doma i na zahradě se kamarádi Zuska a Zikmund scházeli na kus řeči. Třeba se spisovatelem Ludvíkem Vaculíkem (†88) a dalšími. „Rád diskutoval, mnohokrát šla řeč o politice, ale i o nejběžnějších věcech tak, jak je život přinášel. Vždycky měl svůj názor, ale dokázal ctít i pohledy jiných,“ vzpomíná Zuska.

Video  Blesk Podcast: Miroslav Zikmund (†102) se mnou jde na jižní pól, říká Petr Horký  - Jiří Marek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

zdenios ( 5. prosince 2021 11:40 )

Tajemství? Titulek zabral. Článek jsem přečetl.

Zobrazit celou diskusi