Zatímco Zikmund senior žil tehdy ve Zlíně, jeho syn Miroslav se v Praze stará o jeho pracovní aktivity. „Nenudí se. Vzhledem ke svému věku je na tom stále celkem dobře, brzy mu bude 98 let. Je to úctyhodný věk,“ prozradil v roce 2017 Zikmund junior.

Narodil se po první velké cestě Zikmunda a Hanzelky po Africe, krátce před tou druhou po Asii, která probíhala v letech 1959 až 1964. „Tatínek odjel, když mi byly čtyři roky, takže si na něj z dětství moc nepamatuji. Občas cestu ale přerušili a vrátili se krátce domů, na dovolenou. Třeba v roce 1962 jsme spolu byli v Tatrách na Rysech,“ vzpomínal cestovatelův syn.

„A po návratu byl problém v tom, že se hodně věnovali práci. Filmy, psaní knížek… Ale měl jsem to štěstí, že jsem jejich knížky četl v prvních verzích, tatínek mě využil jako korektora,“ smál se Zikmund. Díky tomu se toho o tátovi hodně dozvěděl.

Manželství rodičů ale nevydrželo. „Maminka byla sólistkou opery Národního divadla, Eva Zikmundová, té je 84 let. Žijeme s maminkou společně v bytě, který jsme restituovali,“ dodal Zikmund, který se sám nikdy neoženil. „Není o mě zájem. Nenašla se dáma, která by si mě chtěla okroužkovat,“ krčil rameny.

Video
Video se připravuje ...

Syn cestovatele Miroslava Zikmunda (97): Tátu jsem jako dítě znal jen z knížek! Zuzana Bubílková, Lukáš Červený

Fotogalerie
66 fotografií