Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Miroslav Zikmund (†102) si sám naplánoval svůj odchod: Pohřeb bude tajný!

Autor: S. Červená, I. D. Hladík - 
4. prosince 2021
11:19

Cestovatele Miroslava Zikmunda, který ve 102 letech ukončil svou životní pouť, zná celé Česko a mnoho generací jeho obyvatel. Přesto se s ním veřejnost nebude moci rozloučit. Pohřeb, který si sám naplánoval, proběhne jen v rodinném kruhu.

Poslední dny prožil Miroslav Zikmund v nemocnici v Praze. „Byl už slabší. Nechala jsem ho tam převézt, protože tu bydlím. Abych ho měla blíž a mohla ho často navštěvovat. Zprostředkovávala jsem mu zprávy, které mu posílali přátelé a příznivci, dělalo mu to radost. Na tajňačku jsme si spolu vždy dali malou štamprličku višňovky,“ prozradila Blesku Jana Macalíková (46), dcera cestovatelovy životní partnerky Marie.

Lesní hřbitov

S podobnou důkladností, s jakou s Jiřím Hanzelkou (†82) chystávali cesty napříč planetou, si Miroslav Zikmund naplánoval i vlastní pohřeb. Ten si přál jen v kruhu rodiny a nejbližších přátel. Veřejnosti tak nebude známo ani datum obřadu. „Místo pro hrobku si zvolil na Lesním hřbitově. Kdy bude rozloučení, na tom se teprve budeme domlouvat,“ popsala Jana.

Věhlasný cestovatel si sám vybral i podobu a znění smutečního oznámení. „Mirek si připravoval parte dlouho dopředu. V lednu 2017 se na něm dohodl se zlínským grafikem Josefem Ruszelákem, dlouholetým kamarádem. Texty formuloval sám Mirek, jen chybělo datum úmrtí a pohřbu,“ odhalila

Zpřístupní ji veřejnosti

Ve vile ve zlínských Nivách prožil Zikmund téměř 70 let. Sepisoval v ní zážitky z cest a vtiskl do ní svůj odkaz – zůstaly tu po něm tisíce knih a stovky předmětů z výprav. Dům nyní spravuje Nadační fond Zikmundova vila, už příští rok jej chce zpřístupnit veřejnosti.

Nejprve musí projít rekonstrukcí, ale jak prozradil předseda nadace Čestmír Vančura, opravy budou citlivé, na přání Zikmunda tu nevznikne muzeum a třeba obytná část domu by měla zůstat takřka nezměněna. O vile mimochodem vyjde i kniha od Magdaleny Hladké, na níž se podílel i sám cestovatel.

Unikátní knihovny i křesla

Jak uvedl architekt a člen správní rady Nadačního fondu Zikmundova vila Petr Všetečka, v domě se setkává umění mnoha oborů: literatura, fotografie, film, výtvarné umění, design i architektura. Zajímavostí jsou unikátní knihovny, dle Zikmundova přání jsou bez skel a umožňují vytvořit polici pro libovolný formát knih. Sedací nábytek je pak vyroben tak, aby se z něj dala vytvořit podnožka stejně jako pohovka nebo dvojpostel.

Ve Vile bydlel i s Hanzelkou. Proč si vybral Zlín?

Funkcionalistickou vilu s velkou zahradou postavenou v letech 1934 – 1935 prodával v roce 1953 režisér Elmar Klos (†83). Jak Zikmund vzpomínal, že jedním z důvodů, proč spolu s Jiřím Hanzelkou (†82) zvolili Zlín jako nové bydliště, byla projížďka na lyžích. Oba právě připravovali dokument ve filmových ateliérech na Kudlově, kam sjížděli z kopce od hotelu Moskva. A místo jim učarovalo. Zikmund vilu od Klose koupil 26. března 1953. Mimochodem, první rok v ní bydleli jak manželé Zikmundovi, tak novomanželé Hanzelkovi. Ti si pak nechali postavit domek vedle.

Pieta u branky

Kdo chce vyjádřit soustrast pozůstalým, může tak učinit v kondolenčních knihách. Ty jsou na zlínském magistrátu a v přízemí Muzea jihovýchodní Moravy. Malé pietní místo, kde lze zapálit svíčku, je u spodní branky do Zikmundovy vily.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

beda88 ( 4. prosince 2021 22:36 )

nechápu, proč tajný? pokud si pamatuji, tajné bylo místo popela Hitlera a Husajna, ale to bylo z jiných důvodů. tak proč Zikmunda?

bullshit ( 4. prosince 2021 12:22 )

Nehnusel, nesuď podle sebe a svého spackaného života, musíš být pěkný vohnout...

Zoretka ( 4. prosince 2021 11:58 )

Si jeden odporný neúctivý človek, bez štipky empatie. Zato, že ty si analfabet, neznamená, že ho nikto nepoznal. Ty si ani tú žumpu nezaslúžiš

Zobrazit celou diskusi