Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Bára (8) má malé ouško a neslyší na něj: Potřebovala by peníze na nákladnou operaci v USA

Autor: VaB - 
22. listopadu 2021
05:30

1 200 000 korun. Tolik potřebuje malá Bára (8) na náročnou operaci, při které jí lékaři v USA vymodelují nové ouško. Narodila se totiž s vrozenou vývojovou vadou, kvůli které má menší pravé ucho, na které navíc ani neslyší. Kvůli tomu se například potýká i s tím, že se jí spolužáci ve škole smějí.

Bára Křížová (8) se narodila s vrozenou vývojovou vadou atrezií zvukovodu a mikrocií pravého ouška. Mikrocie v překladu znamená „malé ucho", atrezie naopak způsobuje to, že na něj neslyší.. A to je právě případ této holčičky. V nemocnici v pražském Motole jí lékaři diagnostikovali středně silnou převodní nedoslýchavost. K tomu všemu má navíc srostlé dva krční obratle, skoliózu páteře a tortikolis na pravé straně. Toto upůsobuje, že se jí hlava naklání na pravou stranu. Jde opět o vrozenou vadu. 

S maminkou pravidelně chodí k fyzioterapeutovi a od miminka společně každodenně cvičí. „Řeknu vám, někdy je to velká otrava, ale děláme výrazné pokroky a lékaři náš posun dosažený cvičením chválí, takže nic není nemožné a ta dřina za to stojí,“ píše malá holčička na stránkách Donia.

I přes všechny překážky je to ale šikovná dívka, kterou nic nezastaví. „Zvládla jsem talentové zkoušky do Základní umělecké školy, podle bodového hodnocení jsem „strčila do kapsy“ i dětičky, které slyší normálně. Učím se hrát na klavír a ráda tančím. Miluji našeho pejska Robínka, je to můj nejlepší kamarád,“ vypráví Bára.  

Ve škole se jí smějí

Teď chodí do 3. třídy základní školy, jak sama vypráví, má kolem sebe pár úžasných kamarádek. „I přesto se ale dříve ve školce stávalo a teď i ve škole stává, že se mi některé děti smějí a ukazují na mě. Nejsou to příjemné chvíle, vždycky se snažím myslet na slova mých milujících rodičů, že i s malým ouškem jsem krásná holka, ale myslím, že to některé děti tak nevidí,“ dodává s tím, že tyhle situace nemá ráda a nejradši by se vždycky někam schovala.

Operace v USA

Ráda by proto získala tolik potřebné peníze na nákladnou operaci. Díky té bude mít obě ouška stejná, získá i lepší sebevědomí a jistotu. V některých případech dětí s „malými oušky“ dochází i k tomu, že u nich dojde ke ztrátě sluchu – to je aurální atrézie.  

V České republice jim byla nabídnuta operace metodou štěpu z žebra. Jde o několik operací po sobě, při kterých je dítě v narkóze a ucho se vymodeluje z vyjmutého kusu vlastní chrupavky. Je to několik zásahů do těla a výsledky rodinu hodně zklamaly.

Pro svou dceru chtějí to nejlepší, proto hledali šetrnější a efektivnější metodu, která by jí ouško přinesla. „V jednom kuse jsme mysleli na to, že se jedná o zásah do hlavy našeho jediného dítěte. Neváhali jsme, pátrali dál a našli! Našli jsme práci úžasných plastických chirurgů v USA. Mají mnohaleté zkušenosti s rekonstrukcemi oušek u malých dětiček,“ popisují rodiče s tím, že se k této operaci využívá materiál Medpor. Z toho se na 3D skaneru vytvoří před zákrokem identické ucho podle toho druhého, zdravého. „Výsledky jsou neuvěřitelné a přímo okouzlující!“ píší dál rodiče.

Pokud se podaří vybrat peníze, zaplatí z nich jak samotnou operaci, tak i náklady spojené s cestou. Kdyby k operaci došlo, v USA budou muset být 4 týdny. „Děkujeme, že jste s námi! Mirka & Honza & Barunka,“ dodávají. Podpořit je můžete zde

Kateřina T. ( 22. listopadu 2021 10:03 )

Nějak nechápu proč při naší úrovni zdravotnictví, jak se pořád vychvaluje, musí na takové zákroky jezdit do USA za velké peníze

stařec ( 22. listopadu 2021 07:13 )

Jděte s tím vydíráním konečně do zadele !!!!

Zobrazit celou diskusi