Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Tálibán vytvoří teroristické centrum,“ varuje Zeman. Obul se do USA i NATO a zmínil selhání

Autor: ČTK - 
17. srpna 2021
17:44

USA odchodem z Afghánistánu ztratily prestiž světového lídra a NATO vyvolává pochybnosti o oprávněnosti své existence, protože dramaticky selhalo. V reakci na vývoj v Afghánistánu to dnes Parlamentním listům řekl prezident Miloš Zeman. Domnívá se, že Tálibán v Afghánistánu vytvoří teroristické centrum a obnoví se teroristické útoky po celém světě. Poznamenal, že po odchodu z Afghánistánu přestal podporovat zvyšování armádního rozpočtu na dvě procenta HDP. Česko by nyní podle něj mělo investovat do národní obrany. Investování do NATO označil „tak trochu“ za vyhazování peněz.

Podle Zemana se naplnily jeho prognózy, ve kterých varoval před odchodem z Afghánistánu. „A ještě se naplní, protože scénář bude mít pokračování, které znamená, že Tálibán na území Afghánistánu vytvoří teroristické centrum. Tím se obnoví teroristické útoky v podstatě po celé zeměkouli,“ řekl.

Odchod ze země označil za zbabělost a za dramatické selhání NATO. Nedůvěra v alianci podle něj nyní bude sílit. Zkritizoval rychlý odchod Spojených států. „Podle mého názoru odchodem z Afghánistánu Američané ztratili prestiž světového lídra a samo NATO teď vyvolává pochybnosti o oprávněnosti své existence,“ uvedl. Rychlý postup Tálibánu neočekával. Opět podpořil, aby Česko pomohlo svým afghánským spolupracovníkům. Souhlasí, aby byli všichni převezeni na české území a až poté prověřeni.

Řekl, že když se zvyšují výdaje na obranu, je potřeba za to očekávat protihodnotu, kterou je ochrana před mezinárodním terorismem. „Jestliže zde NATO selhalo, mělo by to vést i k přehodnocení našich obranných výdajů a k většímu důrazu na obranu národní,“ poznamenal. Uvedl, že české obranné výdaje byly dosud motivovány spíše požadavky Severoatlantické aliance. „A tyto požadavky jsou zase motivovány přáním zahraničních zbrojařských firem, tak si myslím, že naše zbrojní výdaje by se nyní, když investovat do NATO je tak trochu vyhazováním peněz, měly soustředit na národní obranu, na národní akvizice,“ řekl. „Jinými slovy důraz na národní armádu a národní stát by byl přirozeným důsledkem selhání NATO v Afghánistánu. Byla to jediná příležitost, kdy NATO mohlo bojovat. Takové to poštěkávání na Rusko a Čínu není zajímavé,“ dodal.

Řekl, že podporoval misi v Afghánistánu a v Sahelu. „Dokud tyto mise existovaly, podporoval jsem i zvyšování našeho obranného rozpočtu na ta mystická dvě procenta HDP, a jestliže se situace změnila, logicky se změnil i můj postoj,“ dodal. V Sahelu čeští vojáci stále působí v misi v Mali.

Video  Mrazivé záběry z Afghánistánu: Zoufalý útěk na podvozku letadla  - Twitter
Video se připravuje ...

denisz ( 23. srpna 2021 20:44 )

Nás upřímný otevřený president Zeman má pravdu. Taliban je radikální s teroristickými sklony v prosazování tvrdého islámu, proto je USA před 20 lety likvidovala. Je ale pravděpodobné, že přesto mohou po svém "brilantním vítěztví" nad okupanty vytvořit teroristické centrum. Snad si USA vynutilo slib, že tak neučiní a že se nebudou brutálně mstít na spolupracovnících, vojácích, umírněných muslimech a ženách.

denisz ( 20. srpna 2021 02:38 )

Je dobré se obout do nepěkných věcí. Zeman to umí.
Trump by stažení USA armády z Afganistanu neudělal tak trapně, chaoticky, nedůstojně pro spojence. Vsadili na špatné domácí představitele. Kábulská vláda nebyla sborem neúplatných mužů lpících na demokracii. Není tam z čeho vybírat. V USA hodnocení falšovali. U Afgánců chybí vůle, či převládá strach, bojovat za svojí zem, nebo se nesmíří s přítomnosti západních „křižáků, nebo jsou vázání jen s kmenem ne už se státem. 300 000 dobře západem vyzbrojených mužů afgánské armády se vzdalo bez boje 75 tisícům Talibanců z venkova. Od poražené vládní armády převzali těžké zbraně a také letadla, vrtulníky a bojová vozidla aj.
Další americký vojenský debakl ve světě. Na to chtějí po spojeneckých armádách 2% z HPH. Džihádisté začali zase řádit a konečně si po letech užijí se ženami, která si sami zajali. Proč se tedy USA montovali do země s jiným způsobem života ? Nechtěli tam líheň teroristických buněk, což nejspíše znovu nastane. Až začnou ohrožovat Evropu, pak zasáhnout, ne jen na přání USA. Zrazeni Afghánci, kteří uvěřili Západu, se mají čeho obávat, i když Talibanci vyhlásili amnestii. Muslimští radikálové si začnou více dovolovat, např. teroristická palestinská organizace Hamás, co teď oslavuje Taliban. Izrael se má čeho obávat. . .

sarina ( 18. srpna 2021 16:30 )

My zase máme PREZIDENTA, ale nemáme ruského agenta.

sarina ( 18. srpna 2021 16:28 )

Jenže podporovat misi, nesouhlasit s účastí a to co se děje nyní je 100 a 1.

ppadys13 ( 18. srpna 2021 10:41 )

Kolik ti je,ty vypatlaná 3,14čo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa