Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

Beatě našli v mozku nádor, který se vrátil i po operaci: Pak se s ní vybourala sanitka! Pomůžete jí?

Autor: VaB - 
18. listopadu 2021
05:15

Beatě našli lékaři v hlavě nádor, načež následovala operace. Poté to vypadalo, že už vše bude v pořádku. Bohužel ne na dlouho. Když nastoupila na gymnázium, nádor začal znovu růst. Následovalo několik operací, léčba a doktoři jí dávali rok života. I přes to všechno je to ale šťastná slečna a velká bojovnice, která se stále nevzdává. Potřebovala by ale pomoc ostatních…

Vše začalo v době, kdy byla Beata Rakašová v 9. třídě základní školy. Ona a její rodina se dozvěděla, že má v hlavě nádor Chordom klivu. Jde o vzácný nádor s mnohdy špatnou prognózou. V roce 2018 podstoupila Beata první operaci v Brně na neurochirurgii. Tam jí lékaři nádor odebrali.

„Všechno se zdálo, že bude zase v pořádku,“ píše Beata na stránkách Donia. Po základní škole se vydala na Gymnázium Jeseník. V první ročníku ji ale začala bolet hlava. Následovala druhá, třetí a následně čtvrtá operace během dvou let…

„V květnu roku 2019 jsem nastoupila na léčbu do Protonového centra v Praze na ozařování s 42 dávkami na dva měsíce. Konečně jsem měla rok klid. Myslela jsem si, že už je to za mnou, ale tenhle rok přišla další rána. Nádor začal růst,“ popisuje své útrapy mladá slečna. Tři měsíce brala biologickou léčbu, ta ale nezabírala. Lékaři jí v té době řekli, že jí dávají maximálně rok.

Pomohli až v Liberci

Byla proto nutná další operace, v nemocnici v Praze a Brně ji ale zamítli. Poslední šancí tak byla nemocnice v Liberci, kde podstoupila další náročný zákrok. Lékaři ji operovali i přes veškerá možná rizika. „Já a moje maminka jsme v Liberci strávily dva a půl měsíce. 20. 5. mi zavedli do žaludku PEG a doteď jsem na enterální výživě a nemohu jíst. Pět dní nato mě doktoři operovali 17 hodin,“ popisuje Beata s tím, že to byl nejhorší den pro její rodinu.

Když ale lékaři oznámili, že je celý nádor venku, byla to pro všechny nejšťastnější chvíle. „Po probuzení jsem měla operovanou nateklou tvář, sešitou zlomenou horní čelist, vyoperovaný kyčelní štěp, s tracheostomií v krku a operovaným krkem, druhý obratel mi museli kousek vyštípnout a dát titanové šrouby. Ležící na jipce připojená na přístroje,“ vypráví Beata.

Bohužel se mnoho věcí spíše zhoršilo. V nemocnici chytla zápal plic, došlo k rozpadu ran v krku a nosu, zánětu mozkových blan, které ji poslaly zpět na Jednotku intenzivní péče. „Držím palce každému, kdo bojuje za svůj život. Hlavně se nevzdávejte a věřte, že víra uzdravuje,“ myslí si Beata.

Potřebují peníze

Cesta za lepšími zítřky zatím není u konce, Beata pravděpodobně nebude nikdy úplně zdravá. Má ale velkou oporu v rodičích a věří, že to společně zvládnou. „Za pár dní začnu brát bioléčbu. Zatím se neví, na jak dlouho to bude, ale jedno je jasné – a to je časté dojíždění po doktorech. Od patnácti let se jen brouzdám po nemocnicích a není to vůbec levná záležitost. Moje maminka po celou dobu mé léčby nemohla chodit do práce a byla stále se mnou, a proto bylo vše na tatínkovi,“ popisuje s tím, že by rodina peníze použila na nové auto.

To jejich je už starší, má své mouchy a na dojíždění do nemocnic po celé republice není nejvhodnější. Peníze by posloužily i k nákupu brýlí, mastí, léků a dalších pomůcek. Hlavně ale na zmíněný vůz. Beata má za sebou totiž velice nepříjemný zážitek.

„Když jsme naposledy jeli sanitkou, tak jsme se nabourali a od té doby mám opravdu strach a chtěla bych jezdit jen se svým tátou, kterému věřím. Budu Vám vděčná za jakoukoliv finanční pomoc,“ dodává. Podpořit Beatu můžete zde.

Zobrazit celou diskusi