Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Skutečný Tarzan (†52) strávil desítky let v džungli: Unikátní snímky zachycují první setkání s civilizací!

Autor: rc - 
21. října 2021
10:36

Čtyři desetiletí strávil v divočině odstřihnutý od výdobytků civilizace. Ho Van Lang (†52), jemuž se začalo přezdívat skutečný Tarzan, do vietnamské džungle utekl se svým otcem Ho Van Thanhem, který tam svého dvouletého syna vzal, aby ho zachránil před americkým bombardováním. Do civilizace se Lang vrátil až po jednačtyřiceti letech. Jeho první střetnutí s moderním životním stylem zachycují unikátní fotografie.

Byly mu pouhé dva roky, když ve Vietnamu zuřila válka. Ho Van Lang žil se svou rodinou v osadě Tra Kem. Přišla však vietnamská válka a otec rodiny Ho Van Thanh se obával o život svých blízkých. Ve válce zemřelo několik jejich příbuzných. Uprchli proto do džungle a zpět do civilizace se nevrátili dlouhých jednačtyřicet let.

Lang byl příliš malý na to, aby si pamatoval, jaké je to žít s různými moderními výdobytky, a tak si rychle zvykl na život uprostřed divočiny. Jeho bratr Ho Van Tri měl v živé paměti život ve vesničce a svého otce a bratra opustil, aby žil moderním životem. Lang se svým otcem přežil díky sběru ovoce a různých plodů. Oblečení si vyrobili z kůry stromů a žili v primitivním obydlí postaveném pět metrů nad zemí.

Skutečný Tarzan

V roce 2013 otec onemocněl.  Langův bratr je proto vybízel, aby se vrátili zpět do civilizace. Dvou podivně oblečených mužů si všimli farmáři, kteří upozornili úřady. Po pětihodinovém pátrání v srpnu roku 2013 je vystopovali.  Po čtyřech dekádách života v džungli se vrátili zpět. Langův otec však zemřel v roce 2017 z neznámých příčin.

Zpět do civilizace

Od té doby Lang žil poměrně moderním životem. Zemřel v srpnu letošního roku a podle jeho přítele, filmaře a dobrodruha Alvara Cerezeho jeho smrt částečně zapříčinila právě civilizace. Alvaro s ním strávil týden na místě, kde žil Lang celý svůj život. „Jsem smutný z jeho smrti, ale jeho skon je také osvobození, protože vím, že trpěl poslední měsíce. Byl nádhernou lidskou bytostí, zapomenout na něj bude nemožné, bude mi scházet každý den,“ uvedl pro britský deník Daily Mail s tím, že ho neviděl rád žít v civilizaci.

„Vždycky jsem se obával, že on a jeho tělo neunesou tak drastickou změnu. Strávil celý svůj život v džungli a potom přišel žít do civilizovaného světa, kde začal jíst zpracované potraviny a občas dokonce pít alkohol,“ dodal Alvaro, který první střetnutí Langa s civilizací zachytil na unikátní video a fotografie.

Dojemné snímky

Jeden ze snímků zachycuje první okamžik, kdy Lang usedl do letadla a díval se z okénka na mraky pod ním. Alvaro byl rovněž u toho, když Lang poprvé vstoupil na pláž a viděl oceán. Pomalými krůčky šel po pláži směrem k vlnám hrnoucím se na písek. Zaznamenal i návrat Langa do jeho domova v džungli.

„Dva roky potom, co začal žít v civilizaci, jsem ho vyhledal v jeho vesnici, abych ho poprosil, jestli by mě nenaučil nové techniky přežití, které bych mohl použít na pustém ostrově,“ uvedl Alvaro s tím, že čas od času vezme dobrovolníky na odlehlý ostrov, kde je učí přežít. „Vždycky jsem říkal, že je to nejlepší učitel přežití mezi kmeny,“ dodal.  

VIDE: Juliane jako jediná přežila děsivou leteckou nehodu: Poté přišel další boj o život v deštěném pralese

Video  Juliane jako jediná přežila děsivou leteckou nehodu: Poté přišel další boj o život v deštěném pralese 
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi