Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Soudy s českými hokejovými mistry zametly po bolševicku: Poslaly je do lágrů na 75 let

Autor: rix - 
6. října 2021
18:32

Psalo se datum 6. října 1950. Před 71 lety začal vykonstruovaný politický proces s dvojnásobnými českými hokejovými mistry světa. Režim nejdříve nedovolil sportovcům odcestovat pro další úspěch do Londýna, načež pozatýkal miláčky obou národů v hospodě U Herclíků, když si naštvaní hokejisté vylévali hněv na komunistické představitele. Vyšlo je to velmi draho.

Jako neblaze proslulá železná pěst dopadaly tresty na domnělé odpůrce režimu v Československu v 50. letech. Komunističtí představitelé ale necílili jen na údajné politické soupeře. Hněv totalitní moci se s údivem všech obrátil i na miláčky obyvatelstva, hokejové mistry světa z let 1947 a 1949. 

Aby situace byla ještě znepokojivější, českoslovenští hokejisté po válce na ledě kralovali. Dvě zlata brali naši sportovci ze šampionátů v Praze a Švýcarsku a jedno stříbro do vlasti přivezli ze švédského Stockholmu. V březnu roku 1950 měla přijít další zlatá senzace v Anglii. K té se ale již hokejisté v čele s Augustinem Bubníkem nedostali. Komunisté jim zničili život. 

Jejich osud se začal naplňovat 11. března jen těsně před odletem do Londýna na pražském Ruzyňském letišti. Totalitní režim trpěl paranoiou, že se sportovci pod záminkou mistrovství chystají hromadně emigrovat. Na poslední chvíli naši chlapci na ostrovy neodlétli. Když pak představitelé státu sdělili lidu nepravdivou zkazku o odmítnutí víz ze strany Angličanů, v hokejistech se začala vařit krev. 

„V bezvýchodné situaci se hokejisté 13. března 1950 sešli na oslavě narozenin syna jednoho z reprezentantů v oblíbené pražské restauraci U Herclíků,“ popisuje Paměť Národa. Rozhořčení sportovci si v hospodě nebrali servítky a začali divoce diskutovat o komunistickém režimu. To se jim stalo osudné. V hostinci už totiž seděli připraveni také příslušníci Státní bezpečnosti. Sportovce po jejich poznámkách vůči režimu do jednoho pozatýkali. 

Na spadnutí byl vykonstruovaný soudní proces. Nešťastníci dostali souhrnně 74 let a osm měsíců. Jako důvod trestu byla uvedena špionáž nebo velezrada. Namátkou brankář Bohumil Modrý dostal patnáct let, Augustin Bubník čtrnáct roků a Stanislav Konopásek měl strávit za mřížemi 12 let. Trestu se nevyhnulo dalších osm mistrů světa.

„Augustin Bubník Po věznění v Ruzyni a na Borech skončil v uranových dolech na Jáchymovsku a později na Bytízu. Odtud byl propuštěn 23. 1. 1955 díky milosti prezidenta Zápotockého. K hokeji se vrátil, ale tehdejší moc mu neumožnila plně rozvinout kariéru,“ dodává Paměť Národa.

V roce 1955 byl propuštěn po krutém věznění v Praze na Pankráci i Bohumil Modrý. Předtím si vytrpěl práci v uranovém dole bez ochrany proti radiaci. Na následky věznění poté v roce 1963 předčasně zemřel ve věku 46 let. Taktéž Stanislav Konopásek zakusil tvrdou práci v uranových dolech. I on byl propuštěn v roce 1955.

Vzpomínky pamětníků pocházejí ze sbírky Paměť národa, kterou spravuje obecně prospěšná společnost Post Bellum díky podpoře soukromých dárců. Pokud považujete uchování vzpomínek za důležité, vstupte do Klubu přátel Paměti národa nebo můžete podpořit Paměť národa finančním příspěvkem.

Zobrazit celou diskusi