Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Zemřela hraběnka Leopoldina Dobrzenská. Z ČSR utíkala v bedně, v Kanadě 40 let tvrdě pracovala

Autor: chal - 
27. března 2021
05:01

Ve věku nedožitých 95 let zemřela hraběnka Leopoldina Dobrzenská, rozená Lobkowiczová. Zesnula 18. března v kanadském Haliburtonu.

Rodiny Lobkowiczů a Dobrzenských oplakávají ztrátu hraběnky Leopoldiny Dobrzenské z Dobrzenicz. Šlechtična zemřela ve čtvrtek 18. března v Haliburtonu v Kanadě. Bylo jí 94 let. O jejím skonu informoval řád svatého Lazara Jeruzalémského na svých internetových stránkách.

Leopoldina Dobrzenská se narodila 14. listopadu 1926 jako princezna z Lobkowicz. V roce 1945 se provdala za Jana Dobrzenského z Dobřenic. Pro českou šlechtu ale brzy začaly velmi špatné časy. Jen po třech letech života na Chotěbořském zámku museli manželé z Československa emigrovat kvůli komunistům.

Útěk z Československa byl velmi dramatický, šlechtična ho popsala v autobiografické knize A hudba přestala hrát. Manžele se dvěma malými dětmi a třetím na cestě spolu s chůvou propašovali dřevorubci v bedně na korbě náklaďáku až k hranicím. Po přechodu státní hranice pro rodinu začal nový život.

A pořádně těžký. V Kanadě Dobrzenské život na zámku nečekal. Hraběnka i její manžel museli tvrdě pracovat, aby se vůbec uživili. Také proto Leopoldina Dobrzenská v pokročilém věku říkala, že už se jako šlechtična vůbec necítí.

Jan na milovanou Chotěboř nikdy nezapomněl. Sepisoval genealogii rodu, o Chotěboři se mu často zdálo. Proto hned po sametové revoluci manželé zamířili zpět do Česka a Jan se pustil do revitalizace chotěbořského zámku a jeho okolí.

Leopoldina v manželově práci pokračovala i po jeho smrti, štafetu po ní pak přebral jejich syn Jan, který na zámku v Chotěboři dodnes žije.