Když německý wehrmacht po mnichovském diktátu dorazil v roce 1938 do Nového Jičína, přijel s ním taky prominentní „esesák“ a věrný uctívač Hitlera Konrad Henlein. Nový Jičín s převážně německým obyvatelstvem ho tehdy vítal s nadšením.

„Henleinovi bylo podle kroniky města nabídnuto čestné občanství starostou Ernstem Schollichem 27. listopadu 1938 při návštěvě města, poté bylo schváleno zastupitelstvem města 11. ledna 1939,“ řekl Radek Polách z Muzea Novojičínska.

Vůbec nehlasovali

Po více než 80 letech si na to vzpomněl zastupitel Michal Pořízka. Navrhl čestné občanství Henleinovi odebrat. Jenže v ruce měl jen záznam z kroniky. „To opravdu nestačí, musí to být podpořeno oficiálními podklady. Jenže ty zkrátka nikdo zatím nenašel, pokud vůbec existují,“ podotkl starosta Stanislav Kopecký.

Henleina by rádi údajného „titulu“ zbavili ve městě snad úplně všichni, ale nemají to jak udělat. Bod se k hlasování zastupitelstva vůbec nedostal. „My určitě nejsme žádní fanoušci nacismu. Ale upřímně, v době covidové pandemie teď řešíme hlavně roušky, respirátory a vakcíny,“ uzavřel starosta.

Rozbil Československo

Konrad Henlein (1898 až 1945) vstoupil do politiky jako šéf sudetoněmeckých partají SHF a SdP, jejichž vliv v Československu rostl. Henlein se stal otevřeným stoupencem Adolfa Hitlera a jeho strana SdP se zradikalizovala.

Později výrazně přispěl k rozbití Československa na základě Mnichovské dohody z 29. září 1938. Hitler mu za jeho loajalitu udělil funkci říšského komisaře pro Sudety a udělal z něj vysokého důstojníka ozbrojených sil SS. Když Henlein na konci války zjistil, že je označen za válečného zločince, spáchal v Plzni sebevraždu.

Češi se pakovali

Podzim roku 1938 byl pro Čechy v Novém Jičíně katastrofou. Už tak jich ve městě žila menšina, poté, co byl Nový Jičín připojen po Mnichovské dohodě k Německu, se houfně stěhovali pryč.

V tehdy 14tisícovém Novém Jičíně žilo po mnichovském diktátu pouhých 900 Čechů. Většinové německé obyvatelstvo města pak přijíždějící krajany s nadšením vítalo, všude byly slavobrány a na budovách bohatá výzdoba s nacistickými symboly.

VIDEO: Dagmar Lieblová: Koncentrační tábor Terezín přežila díky omylu.

Video
Video se připravuje ...

Dagmar Lieblová: Koncentrační tábor Terezín přežila díky omylu Paměť národa/Post Bellum

Fotogalerie
8 fotografií