Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Ptačí chřipka zasáhla i kachny z Pereny. Likvidace potrvá tři dny, pomůžou i hasiči

Autor: ČTK, for - 
19. března 2021
17:50

Ptačí chřipka se rozšířila do dalších tří chovů kachen firmy Perena. Jeden je v Chudonicích v Královéhradeckém kraji, druhý na farmě Vinice ve Středočeském kraji a třetí ve Vápně u Přelouče v Pardubickém kraji. Novinářům to v pátek odpoledne v Hradci Králové řekli ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) a zástupci statní veterinární správy. Nová ohniska v Pardubickém a Středočeském kraji mají po 3000 kusech drůbeže a farma v hradeckém kraji asi 9000.

„Potvrzuji, že peníze pro chovatele na částečné odškodnění jsou připraveny jako standardní mandatorní výdaj. Všechny chovatele bych zároveň vyzval, aby dodržovali jednotlivé parametry biologické bezpečnosti,“ řekl Toman.

Dopoledne ministr oznámil zasažení chovů kachen Pereny v Novém Bydžově - Zábědově a v chovu v Dobřenicích na Královéhradecku. Na likvidaci všech pěti chovů kachen s ptačí chřipkou se budou podílet hasiči, veterináři a policie. Zásah by měl začít v pondělí, potrvá asi tři dny. Veterináři stanoví tříkilometrové ochranné pásmo a desetikilometrové pásmo dozoru.

„Začneme v Královéhradeckém kraji návozem techniky, utracení se bude provádět za pomocí kysličníku uhličitého,“ řekl ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.

Veterináři předpokládají, že by začali s likvidací drůbeže ve třech chovech v Královéhradeckém kraji. „Ve čtvrtek bychom rádi dokončili utrácení ve dvou chovech ve Středočeském a Pardubickém kraji,“ řekl Semerád.

Šíření ptačí chřipky ve světě (ilustrační foto) Šíření ptačí chřipky ve světě (ilustrační foto) | Reuters

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi