Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Velký úspěch Arturka s SMA: Po podání Zolgensmy udělal zásadní pokrok

Autor: jel - 
2. září 2021
19:57

Když bylo Arturkovi šest týdnů, nehýbal ručičkama. Lékaři následně sdělili rodičům strašlivou zprávu. Jejich synek trpí zákeřnou spinální svalovou atrofií. Naději na kvalitnější život přinesla chlapečkovi nově objevená genová terapie. Zázračný lék Zolgensma dostal už téměř před rokem. Přestože se i po jeho podání potýkal s problémy, rodiče nyní zveřejnili opravdu radostnou novinku. Arturek udělal veliký pokrok.

Nejdražší lék světa dostal malý bojovník minulý rok koncem října. Od té doby se chlapečkův stav zlepšuje, bohužel má však stále velké obtíže s dýcháním. Musel například nosit speciální dýchací přístroj. V polovině června navíc přišla další nepříjemnost. 

Arturek bojoval s bakteriálním onemocněním a musel brát antibiotika. Nemoc mu navíc způsobila další problémy s dýcháním, kromě toho byl také zahleněný a měl vysokou teplotu. 

Celý měsíc musel být hoch doma s maminkou. Nicméně společně čas využili k tomu, aby si procvičoval nejrůznější věci. Trénoval logopedii, motoriku, maloval i se učil barvy. Navíc se dokonce naučil foukat bubliny, což pro něj dříve, právě kvůli problémům s dechem byl obrovský problém.

Další pokrok

„Také jsme pracovali na dechové rehabilitaci a naučil jsem se foukat do bublifuku a dělat bubliny. Pro SMAčky s dechovými problémy, jako jsem já, je to neskutečný pokrok,“ napsali tehdy Arturkovi rodiče jeho pohledem.

A nyní přišel další podobný úspěch. Tatínek a maminka se s ním pochlubili prostřednictvím facebookových stránek věnovaných Arturkovi. Poté, co se statečný klučina naučil foukat bubliny, si dokonce sfoukl i svíčku na svém narozeninovém dortu a nyní se na sociální síti objevilo video, jak dokonce dokáže pít brčkem. 

„Dnes se Vám musíme pochlubit jedním velkým úspěchem. Přes prázdniny, jsme se museli zaměřit především na posílení dechu a polykání,“ napsali rodiče. 

„Pro zdravé děti normální běžná věc. Pro nás zázrak! To jsou přesně ty chvíle, kdy si uvědomíme, že všechna ta dřina, vyčerpání a neustále cesty někam za to stojí,“ dodali nadšeně.

Video  Arturkův ošetřující lékař Ondřej Havlín  - TV Blesk Zdeněk Matyáš
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi