Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Janu (†38) náhle zabila rakovina: Zanechala po sobě dva malé syny a manžela. Pomůžete jim?

Autor: ran - 
29. srpna 2021
05:00

Mamince dvou malých kluků Janě Zakopalové (†38) lékař na problémy se zažíváním jen předepsal léky, aniž by pátral po příčinách obtíží. Po výměně lékaře přišel šok! Janička trpěla rakovinou v pokročilém stádiu. Zbývalo jí jen pár měsíců života! Než zemřela, stihla ještě oslavit druhé narozeniny malého Danečka.     

Jana se osudnou zprávu dozvěděla od lékaře 12. března 2021. Objevili jí agresivní rakovinu jater ve značně pokročilém stádiu. Maminka Matýska (3,5) a Danečka (2) uslyšela, že jí zbývá přinejlepším jen několik měsíců života.

Přitom se mohla už delší dobu léčit, nebýt toho, že předchozí lékař zanedbal její vlekoucí se zdravotní problémy. Na nepříjemné zažívací problémy jí totiž jen předepsal léky, ale na žádné vyšetření ji neposlal. Když nová lékařka testy nechala udělat, bylo už pozdě.

Na onkologii pak Janě řekli, že se s podobným případem za posledních 30 let nesetkali. Nasadili jí chemoterapii, po třech měsících ale bylo bohužel všem jasné, že Jana svůj boj prohrála.

„Nic, co jsme mohli zkusit, nezabralo a rakovina se navíc rozšířila i do dalších orgánů. Nemůžeme nabídnout žádnou léčbu. Využijte zbývající čas raději doma s rodinou,“ vyřkli tehdy ortel na onkologii. Tři týdny nato Janička odešla v náruči svého milovaného muže.

Paní Jana trávila poslední měsíce života buď léčbou, nebo s rodinou, dokud jí to slábnoucí tělo dovolovalo. Stihla ještě prožít v pro ni tak drahém rodinném kruhu druhé narozeniny mladšího synáčka. 

Podle hluboce zarmouceného manžela Libora byla Jana usměvavá, jemná, křehká a inspirující žena s bohatým vnitřním životem a také laskavá maminka a skvělá, milující partnerka. „Každý den si na její úsměv vzpomene někdo z mnoha lidí, kterým přinesla do života radost,“ uvedli bližní pro platformu Donio.

Kolegové z práce pro Libora a jeho dva syny, kteří tak nešťastně přišli v nízkém věku o maminku, na Doniu založili sbírku.

Vybrané finance rodina použije na běžný rodinný provoz, především na péči o děti, od svačinek po oblečení, hlídání a školky, zájmové kroužky, výlety nebo vybavení. „Aby měli co nejkrásnější dětství i bez maminky,“ stojí v popisu sbírky. Peníze také případně mohou pomoci pokrýt náklady za bydlení.