Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Mocnáři usekli hlavu: Vzácný trůn vládkyně království Bamoun putuje do Vizovic!

Autor: Slávka Červená - 
6. září 2021
21:44

Jedinečná památka, trůn vládkyně z království Bamoun v dnešním Kamerunu, se dostane do Česka. Získalo ho muzeum mizející africké kultury Tjiwara ve Vizovicích na Zlínsku.

Pochází z roku 1885 a vládla z něj jediná žena z dosavadních 19 panovníků království. Usedala na něj v letech 1885 až 1896. Nabídku na koupi dostal cestovatel, spisovatel a majitel muzea Richard Jaroněk (52). Při vyjednávání o ceně zjistil, jak silný rodinný příběh se za ním skrývá.

„Bamounu vládl král Nsangou (1863 – 1896). Když bojoval se sousedním kmenem, byl zabit. Usekli mu hlavu a nepřátelé si ji nechali. Jeho syn Ibrahim Njoyu byl malý, a tak se vlády se ujala králova žena Elizabeth Njapdounke. Stala se regentkou, říkalo se jí královna matka a nechala si zhotovit tento trůn. Ze záznamů víme, že byla krásná. Její kouzlo zdůrazňovala velká ňadra a dobře vytvarovaná zadní část těla,“ popsal Jaroněk.

Získal hlavu otce

Příběh pokračuje přímo pohádkově. Královský synek Njoyu byl velmi chytrý, už v jedenácti letech (1906) se spojil s dalším kmenem a zvítězil nad nepřáteli svého otce. Získal tak zpět i jeho hlavu a rodina ho mohla se všemi poctami pohřbít. Mistrné vyjednávání bylo důležité i pro jeho uznání jako právoplatného krále.

„Od té doby se do války nevydal. V království zavedl nové písmo, sjednotil náboženství, vytvořil pro lid zemědělský kalendář a další užitečné věci,“ popsal sběratel

Uvěznili ho

V době německé kolonizace království prosperovalo. Postavili i nový palác, který je zapsán na seznamu UNESCO. „Poté, co území připadlo Francouzům, krále deportovali do hlavního města, a po tříletém domácím vězení tam v roce 1933 zemřel,“ dodal sběratel

Nabídka od princezny

Letos v lednu dostal Richard Jaroněk nabídku ke koupi trůnu od princezny Rabiatou Njoya, prapravnučky královny Njapdounke. Ta ale v dubnu zemřela a prodeje se nedočkala. Vládnoucí dynastie je prý ráda, že se památka dostane do muzea a nebude ji čekat zkáza.

Dřevo a mosaz

Trůn je ze dřeva a jeho součástí jsou dvě sochy v podobě vyřezávaných sloních klů. Každý je dva metry vysoký a váží více než 100 kilo. Vedle trůnu jsou sochy panovníků a podložka na nohy. Vše je »tetované« , zdobené mosazí. Půjde o nejstarší africký trůn, který se dostal do Evropy.

Víte, že...

Kamerun je demokratická republika v rovníkové Africe v čele s prezidentem. Přesto v ní stále existuje království Bamoun s historií od roku 1394, které má krále.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi