Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zemřel nejvyšší člověk USA: Velikána Igora (†38) zradilo jeho srdce

Autor: ran - 
24. srpna 2021
09:43

Nejvyšší člověk v USA Igor Vovkovinsky nežije. V kruhu členů své milované rodiny podlehl svým vážným srdečním problémům. Už v sedmi letech měřil více než 180 cm. Příčinou byl nádor, který mu tlačil na mozek. Kvůli potřebné lékařské péči ho rodiče přestěhovali z Ukrajiny do Spojených států amerických, kde mohl podstoupit operaci. I tak se ale dožil jen 38 let.

Igor Vovkovinsky (†38) byl se svými 234,5 centimetru zapsán v Guinessově knize rekordů jako nejvyšší muž USA. Dostal se tam v roce 2010, kdy o necelých osm milimetrů přerostl virginského zástupce šerifa George Bella, který do té doby tento rekord držel. 

Získání titulu si Igor pochvaloval. „Je to bezvadný pocit, že už mám konečně důkaz o tom, že jsem nejvyšší člověk v Americe,“ zachytily jeho slova média. Dříve po něm totiž lidé stále chtěli důkaz, že je skutečně nejvyšší. „Tak jim ho konečně můžu ukázat,“ dodal Igor s tím, že zarámovaný titul mu visí doma na zdi.

Igora do Spojených států přivezli v roce 1989 rodiče z Ukrajiny. To mu bylo sedm let a měřil už 183 cm. Důvodem jeho vysokého vzrůstu bylo onemocnění. Nádor v hlavě mu tlačil na hypofýzu, což mělo za následek zvýšené vylučování růstového hormonu.

Nádor lékaři Igorovi vyoperovali a on se šťastně uzdravil. Zdravotní problémy ho ale pronásledovaly dál. Kromě osudných problémů se srdcem jej trápily i kruté bolesti nohou. Léta pro něj bylo nemyslitelné si jen tak vyjít na ryby nebo se psem. Ani běžné každodenní věci pro něj nebyly snadné. Měl problémy projít dveřmi, najít si vhodný stůl nebo se projet autem.

Na speciální obuv za 16 000 dolarů (350 tisíc korun), kterou potřeboval, aby vůbec mohl chodit, se mu složili soucitní lidé. Poslali mu dokonce dvojnásobek potřebné částky. Peníze ale nakonec nebyly potřeba. Po skončení sbírky se totiž rozhoupala jedna obuvnická firma a ušila Igorovi boty na míru zdarma.    

Byl slavný, ale to nebylo to, co si v hloubi duše přál. „Raději by byl normální a žil jako běžný člověk, za slávu by to vyměnil v sekundě,“ řekl podle Daily Star Igorův bratr Oleh Ladan.

Nemocné srdce nakonec rekordmanovi vypovědělo službu. Ke smrtelnému loži do nemocnice se s ním přišla rozloučit celá rodina, maminka, bratr, švagrová a další příbuzní. „Strašně rád trávil čas s rodinou a kamarády, občas si zarybařil. Miloval cestování a pomáhal ukrajinské armádě, co jen mohl,“ napsali příbuzní nejvyššího muže USA po jeho smrti.

Humor Igora neopustil do poslední chvíle. „Byl šťastný, že nás vidí. Těžce se mu mluvilo, ale ještě se snažil vtipkovat s bratrancem Andrym, jestli po měsíční návštěvě Ukrajiny už umí ukrajinsky,“ řekla podle Daily Star se slzami v očích Igorova maminka Světlana. 

Igor se do médií dostal mnohokrát. Asi nejvíc vidět byl v roce 2009 na předvolebním shromáždění budoucího prezidenta Obamy. Oblékl si pro tu příležitost tričko s nápisem Největší příznivec Baracka Obamy. Byl nepřehlédnutelný, převyšoval okolostojící lidi o několik hlav, a budoucí prezident si ho proto vyvolal k sobě na pódium.

Světla reflektorů na něj byla upřena i na Eurovizi v roce 2013, kdy na pódium přinesl v náručí ukrajinskou soutěžící.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi