Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jak si žije dcera Afghánského prezidenta: Procházka po New Yorku, zatímco její otec prchl s miliardami

Autor: štt - 
21. srpna 2021
06:03

Mariam Ghaniová (42) byla spatřena na procházce s přítelkyní po New Yorku v době, kdy její otec, exilový afghánský prezident Ašraf Ghaní, prchal z rodné země do Dubaje. S sebou do prezidentské helikoptéry si vzal přes 3,5 miliardy korun v hotovosti. Dcera Mariam žije bohémským životem v luxusním podkrovím bytě v brooklynské čtvrti Clinton Hill. Živí se jako výtvarnice a filmařka a dlouhodobě se zastává práv žen v Afghánistanu.

Dceru afghánského exilového prezidenta Ašrafa Ghaního novináři vyfotili, jak se prochází po New Yorku v době, kdy její otec požádal o azyl v Dubaji. Z rodné země s sebou vzal více než 3,5 miliardy korun v hotovosti. Ašraf ihned popřel, že by si při odchodu z prezidentského paláce vzal ohromnou částku peněz. Informaci označil za lež.

Mariam ve Spojených státech strávila většinu svého života. Už léta žije v New Yorku v luxusním podkrovím v bytě nacházející se v brooklynské čtvrti Clinton Hill. Amerika jí dle jejích slov nabídla odlišný způsob života, než ten, který žijí obyčejné afgánské ženy. V rozhovoru pro New York Times popsala svůj byt jako „mapu její vrstvené identity“. Lze v něm najít police od podlahy ke stropu plné knih, vyšívané polštáře vyrobené v syrském Aleppu a turkmenský koberec darovaný jejím otcem. „Jsem klasická holka z Brooklynu,“ okomentovala svůj způsob života.

Přestože Mariam odmítla mluvit s novináři o probíhajícím převratu v Afghánistánu, dlouhodobě podporuje americkou intervenci a upozorňuje na důsledky vzedmutí Tálibánu pro svou zemi. V úterý zveřejnila na sociálních sítích odpověď na otázku: „Co můžeme udělat, abychom Afgháncům pomohli právě teď?“

Napsala, že „je naštvaná a strašně se bojí o svou rodinu a přátele zanechané napospas v Afghánistánu“. Vyzvala občany USA, aby kontaktovali své zvolené zastupitele se žádostí o rozšíření a urychlení imigračního procesu pro Afghánce opouštějící narychlo vlastní zemi. „Všem, kteří v posledních dnech projevili solidaritu s uprchlíky, upřímně děkuji. Znamená to pro mou zemi opravdu hodně,“ napsala na své sociální síti. Dále poznamenala, že „horečně pracuje na tom, aby pomohla, co nejvíce lidem“. Ghaniová rovněž vyzvala nadace, umělecké a akademické instituce, aby sponzorovaly migraci rizikových umělců, novinářů a aktivistů.

Ghaniová se narodila v Brooklynu a vyrůstala na předměstí Marylandu. Její práce byla představena v muzeích po celém světě, včetně Tate Modern v Londýně a Guggenheimova muzea v New Yorku. Studovala na New York University a School of Visual Arts na Manhattanu. Mariam celý život žila v exilu a nemohla až do roku 2002 vycestovat do Afghánistánu. Její umění se však často inspirovalo rodnou zemí její rodiny a multikulturní výchovou, napsal britský Daily Mail.

Video Mrazivé záběry z Afghánistánu: Zoufalý útěk na podvozku letadla - Twitter
Video se připravuje ...

bizon_pepa ( 21. srpna 2021 19:34 )

Ty kráso. 3,5 miliardy korun. Co tam s nimi bude dělat. Zřejmě na to bude muset Alenka šilerová dohlídnout, jestli měl eet a neošidil náš stát o tolik korun.

marlen52 ( 21. srpna 2021 15:21 )

aspoň sundala ten hadr z hlavy

sorgedoktor ( 21. srpna 2021 10:49 )

.....Mate zajimave nazory...Docela by mne zajimalo, kde cerpate znalosti...

snehulak ( 21. srpna 2021 09:55 )

Mám zato, že o ty ukradené miliardy má Blesk zbytečný strach. On si je ten Talibán, jak tak čítám přiveze zpátky.

diskutujici ( 21. srpna 2021 08:40 )

Hnusné brýle.

Zobrazit celou diskusi