Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zemřel politický vězeň a odbojář Zdislav Zima (†96): Pomáhal nepolapitelnému agentovi

Autor: jel - 
5. srpna 2021
10:22

Na konci července přišla smutná zpráva. Ve věku 96 let zemřel bojovník proti komunismu a politický vězeň Zdislav Zima. Ten byl během vlády minulého režimu velmi aktivním odbojářem a za své aktivity byl také vězněn. Pomáhal Janu Vaškovi, který sháněl informace pro francouzské tajné služby a převáděl lidi přes hranice.

Pan Zima se narodil v Kopřivnici. V dětství chodil do Sokola, kde se věnoval nejrůznějším aktivitám. Studoval gymnázium, které ale později nacisté zavřeli. Zdislav se tak vrátil do rodného města a začal pracovat v Tatře jako zámečník. Právě tam se po válce spřátelil s o několik let mladším Janem Vaškem.

Pan Zima pak musel nastoupit na vojnu, během té doby proběhl komunistický převrat a když se Zdislav vrátil do Kopřivnice zjistil, že jeho kamarád prchl na západ. O tomto svém plánu se už Jan Vašek zmínil, když se s přítelem viděl naposledy o jeho dovolené. Jenže vše neproběhlo tak hladce a při útěku ho chytili. Protože neměl propustku, měl být vrácen do Československa, v nestřežené chvíli se mu však podařilo zmizet.

Na Západě se Jan Vašek rychle adaptoval a ihned se zapojil do aktivního odboje proti komunistickému režimu. Navázal spolupráci s největší protikomunistickou organizací Světlana a později dodával informace pro francouzskou zpravodajskou službu a také převáděl lidi, kteří utíkali z Československa.

Na svého kamaráda Zdislava však nezapomněl a když se tajně vrátil do rodné země, přes svou maminku pana Zimu poprosil, aby mu do úkrytu donesl oblečení. „Jenda mi tenkrát povídal, jak to bylo s jeho útěkem a svěřil mi, že se znovu chystá překročit hranice. Pak jsem ho na čas neviděl,“ prozradil pamětník před svou smrtí v rozhovoru pro projekt Paměť národa.

Když se ale kamarád znovu vrátil, zasvětil už Zdislava do toho, že pracuje pro zpravodajské služby a společně pak vysílačkou vysílali zahraniční zprávy. „Vysílali jsme krátké relace zdánlivě nesmyslného obsahu. Sdělení se sestavovala podle speciálního číselného klíče,“ vysvětlil.

S Vaškem se pak nadále scházel a také fotografoval místní automobilku a dodával špionážní informace. „Pak se odmlčel. Všude kolem kroužilo plno estébáků a policajtů.“ 

Zdislav svému kamarádovi ochotně pomáhal, nad tím, zda to má udělat nebo ne se nerozmýšlel dlouho. Jana Vaška nikdy nechytili, jeho spolupracovníky však ano. Zdislava stb sebrala v zaměstnání v prosinci roku 1958. V prosinci nazvaném Zima a spol. byl odsouzen na deset let. „Proces byl veřejný, soudní síň byla plná. Strana předtím udělala propagaci v novinách. Dostal jsem slovo, hájil jsem se, jak jsem mohl, ale nebylo mi to nic platné,“ uvedl. Naštěstí byl dříve propuštěn na velkou amnestii pro politické vězně.

Pan Zima zemřel v červenci roku 2021 ve věku úctyhodných 96 let. Poslední rozloučení s ním proběhlo 30. července v Kopřivnici.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi