Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Památný den romského holocaustu: Pamětník Rudolf popsal hrozné útrapy své rodiny

Autor: jel - 
2. srpna 2021
17:20

Na 2. srpna připadá Památný den obětí romského holocaustu. Za druhé světové války, ale také před ní, byli Romové pronásledováni, trpěli a umírali v nelidských podmínkách v koncentračních táborech. Téměř dvacet tisíc Romů zemřelo v takzvaném Cikánském táboře v Osvětimi. Obrovské peklo si prožila také rodina Rudolfa Murky. Jeho tatínek tábor přežil jen s velkým štěstím a svůj příběh podrobně popsal synovi.

Obrovské útrapy za války potkaly rodiny obou rodičů pana Rudolfa. Každá se setkala s jinými hrůzami a nepříjemnostmi. To vše popsal pamětník pro portál Paměť národa.

Rodina maminky Viktorie patřila k Sintům a žila před válkou v kočovných vozech nedaleko Nového Jičína. S obyvateli místní obce vycházeli velmi dobře. Bohužel po zabrání Sudet se vše změnilo. Nový německý starosta všechny Romy z obce vyhnal a zabavil jejich obytné vozy. Rodinám nezbývalo než utéct. V Německu byli totiž Romové násilně koncentrováni v tzv. cikánských táborech už od roku 1936.

Později nastala podobná situace i v Čechách a kvůli vyhláškám byli později do koncentračních táborů v Letech a Písku sváženy celé rodiny Romů včetně novorozených dětí. Ty v hrozných podmínkách tábora velmi brzy umíraly a podle svědků byly i zabíjeny.

Mamince pana Murky se podařilo hroznému osudu vyhnout. Její tatínek se totiž dozvěděl, že na Slovensku v jedné obci starosta dává za úplatu domovské právo. Na Slovensku sice Romové nebyli posíláni do koncentračních táborů, nicméně zažívali mnohá jiná utrpení. Němečtí vojáci vyvražďovali a vypalovali celé osady, znásilňovali ženy a dívky.

„Můj děda toto domovské právo získal a chodil tam do práce do kamenolomu. A tak se protloukali válkou, že ji tam přežili až do konce. Ale zbytek rodiny z maminčiny strany skončil v koncentráku. Zůstal pouze strýc Alois Kryštof,“ popsal pan Murka.

Tatínkův osud

Snad ještě horší osud potkal i druhou část rodiny pamětníka. V malé obci u Zlína si pamětníkův dědeček koupil pozemek a postavil si dům. Ten ho však netěšil dlouho. Celá rodina musela nastoupit do transportů a její majetek byl zničen. 

Rudolf Murka starší byl do Osvětimi převezen v šestnácti letech. Nejprve byl umístěn v tzv. Cikánském táboře v Březince a později byl selekcí přemístěn, což mu nejspíš zachránilo život. Ve snaze zahladit stopy totiž nacisté v noci z 2. na 3. srpna 1944 celý tábor zlikvidovali. Tu noc bylo zavražděno více než čtyři tisíce Romů a Sintů.

V Osvětimi si prošel pan Rudolf Murka naprostým peklem. Nikdy se však o svém osudu nebál promluvit a všechny strašlivé příběhy pověděl i svým dětem.

„Vykládal, že jim píchli nějakou injekci a že se jim po ní dělaly boláky, vředy po těle. Říkal, že někomu na krku, někomu jinde. Jemu se to udělalo na nártu. Každému to zkoušeli operovat. Bolák se jim udělal jinde a šli do plynu. Když otec viděl, co se s nimi stalo, bál se vůbec říct, že to má. A jednou mu v práci na ten vřed něco spadlo, ten praskl a on omdlel,“ řekl pamětník portálu s tím, že tatínka nakonec zachránil polský lékař, který na operaci trval.

V roce 1944 byl pan Murka transportován do Buchenwaldu a pak se musel vydat na strašný pochod smrti až do Terezína. Tam zrovna řádila infekce tyfu, která se mu však naštěstí vyhnula. Když se následně vrátil do rodné vesnice, nenašel jejich dům. Myslel si, že je zcela sám, ale nakonec se ukázalo, že přežili i někteří další příbuzní. Především bratr Antonín. Ten pro změnu za války zakusil hrůzu tábora v Hodoníně, z něhož se mu podařilo uprchnout. 

Pár přeživších z rodiny hrozný osud stmelil, a tak se po válce často navštěvovali. „Ti, co přežili, se rádi navštěvovali, protože věděli, že jich víc nezůstalo. Ta hrůza je asi nějak stmelovala. Skoro všechny, co přežili tady z Moravy, jsem znal,“ uzavřel pan Rudolf Murka mladší.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině