Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Povodně zdevastovaly německé město: Rodina čekala na záchranu 12 hodin

Autor: rc - 
19. července 2021
05:00

Hodiny hrůzy zažila Edith Reinertová (62) z německého městečka Waxweiler. Přívalové deště ve čtvrtek způsobily rozvodnění dvou říček, které protékají městem, a uvěznily rodiny ve svých domovech. Silný proud vody strhl tamní most a trvalo půl dne, než se k nim dostali záchranáři. Edith ale odmítala opustit dům kvůli své mámě (92) upoutané na lůžko. 

Ve středu město Waxweiler bičovaly ukrutné deště. Kolem páté hodiny odpoledne si obyvatelé všimli, že hladina vody v říčkách Prüm a Wiherbach, které protékají centrem města, stoupá. Říčky se začaly pomalu rozvodňovat, až zaplavily víc než padesát domů. V jednom z domů bydlela Edith Reinertová, která žije jen pár metrů od sousedů, jež dělila říčka, přes niž vedl most. Most však smetla zuřící voda. Edith tak mohla z okna v druhém patře pozorovat pouze spoušť, kterou povodně způsobily. Vzaly strom i traktor, který narazil do zdi domu.

Hodiny čekání

Boj sváděli i její sousedé, kteří se báli, že se dům zhroutí. „Celý se třásl!“ řekli novinářům později. Ovšem záchranáři byli bezmocní. Na místo vyslali člun, ovšem ten nemohl bojovat s tak silným proudem. Masy vody nezvládl ani plavec. Podle informací zpravodajského webu Faz.net kolem čtvrté hodiny ranní požádali o záchranářský vrtulník. Ten však v tu chvíli nebyl k dispozici. Rodina čekala na střeše starého mlýna 12 hodin, než je vzali policisté do bezpečí.

Zůstanu tady

Edith však odmítla opustit svou dvaadevadesátiletou mámu upoutanou na lůžku a téměř slepou. „Zůstanu tady,“ volala podle výše zmíněného webu na záchranáře. „Prostě jsem jí to nechtěla udělat,“ uvedla třiašedesátiletá Edith, která žije v domě svých rodičů celý svůj život. Povodně už si zažila. Před třemi lety byl její milovaný domov zaplaven, voda sahala čtyřicet centimetrů. Dům zrekonstruovali a katastrofa je postihla znovu. Povodně však udeřily větší silou. Nábytek prý plaval pod stropem.

5 hodin čekání

Silné povodně zasáhly i město Messerich, kde se dostali do problému tři záchranáři. Uvízli v zuřící vodě. Záchranáři si vlezli na auto, kde zůstali dlouhých pět hodin! „Mysleli jsme si, že to auto bude každou sekundu smeteno. Na poslední chvíli byli všichni tři zachráněni bagrem,“ uvedl inspektor Willi Schlöder.

VIDEO: Záběry z dronu: Apokalypsa v Německu. Záplavy způsobily extrémní bouřky i rozvodnění řeka Ahr

Video  Záběry z dronu: Apokalypsa v Německu. Záplavy způsobily extrémní bouřky i rozvodnění řeka Ahr  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi