Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Viděla, jak lidi strhává voda. Moniku apokalypsa v Německu zlomila: „Všechno je pryč“

Autor: tsv - 
17. července 2021
13:16

Devastující záplavy v Německu si vyžádaly podle nejnovějších informací přes 130 životů, pohřešují se další stovky lidí. Tekuté bahno pokrylo podlahy domů, voda zaplnila přízemní podlaží budov a silný proud odnesl hned několik netušících lidí na procházkách po městě - třeba pejskaře, kterého viděla paní Monika. Ta má nyní oči plné slz. Po všem tom utrpení, kterým si místní prošli, ale důvod k obavám stále přetrvává. Vesnici Arloff hrozí protrhnutí vodní hráze.

Ze silnic se staly řeky, ulice pokryly tlusté nánosy bahna. Tak nyní vypadá německá vesnice 81 kilometrů od hranic s Belgií. Místní se musí vypořádat se ztrátami přátel, rodinných příslušníků i majetku. Monika Deckerová, původně narozená v Irsku, vyprávěla o zdevastovaných rodinných podnicích. „Pryč. Všechno je pryč,“ popisovala pro server Sky News s očima plnýma slz. „Tolik mrtvých lidí všude tady a nemohli dostat žádnou pomoc, protože se to všechno stalo tak rychle. Je to neuvěřitelné.“

„Tisíce lidí nezvěstných,“ povzdechla si Deckerová. Kvůli přerušenému telefonnímu spojení není ani možné dotyčným zavolat a zkontrolovat, kde jsou a zda jsou v pořádku. Obyvatelka vesnice vzpomínala na ženu venčící psa se svým švagrem, kterou odnesla rychlá voda. „Povodeň ji zastihla nepřipravenou,“ řekla Deckerová.

S následky velké vody se potýká i Nils Nettersheim, kterému s pracemi na zničeném domě pomáhá jeho otec Bernd. Poškozený je celý dům a hned několik pater je pokryto tekutým bahnem. Záplavu Nils podle vlastních slov absolutně neočekával.

„Před několika lety jsme měli malou povodeň,“ řekl novinářům. Voda tehdy vyšplhala do výšky 15 centimetrů. „Čekali jsme něco podobného, tak jsme postavili malé zátarasy. Během hodiny se však voda zvedala pořád výš a výš. Pokusili jsme se zapečetit dveře, ale voda pořád stoupala, až dveře zničila,“ vzpomínal Nils.

„Zvenku jsme slyšeli rány, zničila se i branka. Byl to šok, zvlášť jakmile se začaly rozbíjet vstupní dveře. Kdyby někdo byl v nejnižším patře, všichni by umřeli,“ odhadoval Nils. Kvůli rychlosti, s jakou stoupala hladina vody, by se podle něj nikdo z přízemí nebo sklepa nestihl dostat ven včas a v domě by utonul. Ve vodě plavalo sklo, kameny, kusy dřeva a dokonce i barely, doplnil později Nils.

Nábytek napadrť

Do vesnice dorazil po katastrofě i pár, který bydlí poblíž. Jackie Kroesingerová se spolu s manželem rozhodla vydat do Arloffu na pomoc své kmotřence a jejím rodičům. Voda podle ní vystoupala do výšky nad úroveň jejího temene. „Jen si to tu pronajímají. Zabarikádovali dveře, ale nic nepomohlo. Všechno bylo najednou pod vodou,“ vyprávěla Kroesingerová.

„Veškerý nábytek je napadrť. Všechno v přízemí. Ještě musíme vytrhat kuchyň, protože všechno je promáčené.“ Podle Jackie při nejvyšších povodních, které v minulosti zažila, dosahovala hladina vody maximálně několik centimetrů.

Několik dalších měst a vesnic jsou bez proudu a bez signálu a očekávají nejhorší. Po čtvrteční katastrofě by mohlo dojít hned k další – protrhnutí vodní hráze. Úřady varovaly komunity v Německu i v Belgii a upozornily, že jsou stále v nebezpečí. Kvůli předpovědím dešťů a dalších bouřek se německá kancléřka Angela Merkelová obává, že počty obětí ještě porostou.

Video  Záběry z dronu: Apokalypsa v Německu. Záplavy způsobily extrémní bouřky i rozvodnění řeka Ahr  - Reuters
Video se připravuje ...

lucie13 ( 18. července 2021 11:19 )

A budoucnost bude jen o pravidlech a o přežití, ale nebylo by to poprvé, že by nějaká civilizace padla a byl nový a jiný začátek či pokračování. Zemi by bez lidí bylo určitě lépe.

latecia ( 18. července 2021 03:42 )

Z Evropy se stava subtropicke pasmo. Cast Eu bude pod morem a zbytek se bude skvarit.

lucie13 ( 17. července 2021 18:51 )

Nejhorší na tom neštěstí v Německu a novém přátelství Merkel a Biden na věčné časy, že nám zakáží zbytek normálního života.
Už se strhává vášeň kvůli “Klimawandel” a přitom se i na ZŠ učilo, že k fotosyntéze je potřeba CO2, takže čím méně tak i méně kyslíku!?!
Spíš se podívat na prsty těm, kteří se snaží řídit počasí…

ingmarie ( 17. července 2021 15:46 )

Absolutní hrůza, velký rozmach civilizace , bláhová lidská nadutost, že tady se nic nemůže stát a mizerná historická paměť . Např když pŕedci pojmenovali město Hochwasser , tak je to vzkaz , že je třeba být připraven na všecko , i když hlásí jen přeháňky. Příroda si dělá co chce.!

kralovna-vsech-mori ( 17. července 2021 15:36 )

Ti bez***a mozek nemají.

Zobrazit celou diskusi