Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Fotky zkázy: Dálnici spláchla třímetrová povodňová vlna! Desítky aut zůstaly pod vodou

Autor: rc - 
18. července 2021
05:00

Dramatické záběry vznikly na dálnici B265 u města Erfstadt v západním Německu. Tamní oblastí se přehnaly silné deště, které způsobily rozsáhlé záplavy. Až třímetrová vlna zaplavila dálnici. Desítky aut zůstaly ve vodě! Vidět byly pouze jejich střechy. Další zaplavená auta museli záchranáři lokalizovat pomocí sonaru! Na místo se rozjeli i vojáci.

Silné bouřky stále decimují Evropu. Silné deště nadělaly spoušť v Německu, kde způsobily rozsáhlé záplavy. Bouřky si dokonce vyžádaly víc jak sto obětí a o střechu nad hlavou přišly další tisíce lidí, někteří z nich uvízli v troskách svých domovů. Neuvěřitelnou zkázu jako z apokalyptického filmu voda napáchala i u města Erftstad v západním Německu. Až třímetrová vlna se přehnala přes dálnici B265 mezi erftstadtskými částmi Blessem a Liblar jižně od Kolína.

Voda sahající 12 metrů

Dálnice se ocitla pod bahnitou vodou, která rychle začala páchnout palivem. Řidiči zůstali uvězněni ve svých vozidlech, z nichž koukaly pouhé střechy. Některé z vozů zůstaly pod vodou úplně. Podle informací německého zpravodajského webu Focus voda dosahovala až 12 metrů nad asfalt! „Celá situace se vyhrotila, když se nad B265 rozbila protihluková zeď. Tam nahoře už bylo všechno pod vodou,“ uvedl Torsten Kaden, majitel zahradnictví, které hraničí s B265 s tím, že zeď bránila tomu, aby se voda nedostala na dálnici, k čemuž nakonec došlo. „Očití svědci mi řekli, že vlna, která se valila po silnici z jihu na sever a spolkla auta, byla vysoká tři metry. Během pěti minut se proměnila v širokou řeku,“ popsal obrazy zkázy. „Řidiči vyšplhali na střechy svých vozů a křičeli o pomoc.“

Na místo se rozjeli vojáci

V hnědé špinavé vodě byly vidět jen střechy tuctů aut. Na místě uvízla i tři nákladní auta a minibus, pod nímž se zaseklo auto. „Doposud bylo nalezeno 28 aut a lokalizováno pomocí sonaru. V tuto chvíli nevíme, zda v automobilech jsou stále lidé, kteří jsou pod vodou,“ dodala mluvčí hasičů Elmar Mettkeová. Voda, která zaplavila okolí Erftstadtu ve čtvrtek, v sobotu už pomalu opadla, na místě jsou stále ale záchranné složky. Tank pomohl s odtahem kamionu a obrněný transportér odtáhl ocelovým vozem Mercedes. Lidé se stále ale obávají, že deště udeří znovu.

VIDEO: Kdy je vznik bouřky nejpravděpodobnější?  

Zobrazit celou diskusi