„Ale hasiči jsou šikovní, pomáhají mi,“ dodá babička. Bláta a nánosů je ale všude po kotníky. Voda z okolních polí i z potoku jí zaplavila sklepy, stodolu i garáž a zničila pomalu celou zahradu. Ta se změnila na chvíli v malé moře.

„Hasiči hned večer přijeli a vodu odpouštěli, ale bláto zůstalo. To musí ven lopatou,“ říká Kristýna Štěpánová, která na seniorku dohlíží.

Podle Hedviky to není poprvé, co jí liják přinesl takové nadělení. Vzpomíná na podobnou spoušť, která se prohnala vesnicí za války.  „Jsou horší věci, hlavně že jsme zdraví,“ dodává. Tak jako u Procházků se „perou“ s blátem po celých Šilheřovicích.

Video
Video se připravuje ...

Hasiči pomáhají Hedvice Procházkové (92) ze Šilheřovic s úklidem nánosů bahna po vydatných deštích. Jana Gartnerová

„Lidé ho měli naštěstí jen ve sklepích, nevím o nikom, komu by bahno a voda zničila obytnou část domu,“ zmíní Kristýna.

Dvojí smršť

Právě Šilheřovice a obce v okolí doplaitly na současné deštivé počasí nejvíce. Jen co lidé a hasiči ve čtvrtek ukidily následky lijáku, přišla další smršť. Hasiči vyjížděli více než 200krát.

Video
Video se připravuje ...

Prudké lijáky v Šilheřovicích na Opavsku po sobě zanechaly spoušť. Markéta Machallová

V Bohuslavicích na Opavsku hasiči zachraňovali rybáře. „U Lihovarského rybníka ho uvěznila přívalová voda. V Ostravě v Mariánskohorské ulici jsme vyprošťovali BMW, které uvázlo pod železničním mostem v tzv. myší díře,“ uvedl Kůdela.

Video
Video se připravuje ...

Liják u Lhoty u Opavy a na hlavním tahu z Opavy na Háj ve Slezsku. Silnice nebyly skoro vidět. Anet Sarbu

Fotogalerie
36 fotografií