Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Modelka trpí kožní poruchou: Ze snědé krásky se stala puntíkatá běloška! Svou odvahou pomáhá ostatním

Autor: rc - 
24. července 2021
17:53

Kožní poruchou zvanou vitiligo trpí Stephanie Yashimuraová (28) z brazilského Rio de Janeira. Před čtrnácti lety objevila bílou skvrnu nad okem, během několika měsíců se však bílá skvrna začala rozšiřovat, což způsobilo, že její kůže zůstala celá bílá s pouze několika hnědými skvrnami na těle. Stephanie se za svou kůži neobvyklé barvy styděla, dokud ji neoslovil vizážista, který jí změnil život.

Rodačka z Brazílie měla pouhých čtrnáct let, když si nad okem všimla neobvyklé bílé skvrnky. Stephanie Yashimurová, která pracuje jako radiologický technik, si myslela, že o nic nejde a tak to nechala být. Uplynulo však pár měsíců a skvrnka se začala rozšiřovat přes tvář k ramenům, pak k břichu a nohám!

Vitiligo způsobuje nedostatek pigmentu

Zašla proto k lékaři, který jí sdělil, že se jedná o kožní poruchu zvanou vitiligo. Vysvětlil jí, že poruchu způsobuje nedostatek pigmentu v kůži, kterému se říká melanin. V postižených oblastech, kde je ho málo, se objevují bílé skvrnky.

Stephanie přiznala, že se obávala, že se bílá skvrna rozšíří natolik, že její kůže bude dočista bílá. Jako náctiletá se proto rozhodla, že svou kůži bude skrývat. Nosila oblečení s dlouhým rukávem a místa, která nedokázala zakrýt, se snažila maskovat make-upem.

Ve 20 letech byla z 80 % bílá

Myslela, že venku na veřejnosti na ni všichni koukají a zkoumají bílé skvrny na kůži. „Vyzkoušela jsem mnoho různých ošetření, které mi pomohly se stavem pokožky, ale nic nefungovalo, což bylo neuvěřitelně frustrující,“ uvedla Stephanie. Skvrna se nadále rozšiřovat. Bylo jí dvacet let, když 80% její kůže ztratilo pigment.

Britskému Daily Mail se svěřila, že její život nabral neobvyklý obrat v říjnu roku 2020, kdy ji oslovil v posilovně vizážista a nabídl jí, aby s ním nafotila pár snímků. „I když jsem měla obavy, chtěla jsem mít záznam o tom, jak se moje kůže mění,“ prozradila důvod, proč nakonec kývla na nabídku. Na fotkách, které později publikovala na sociální síti Instagram, ukazuje svou pokožku, která je zcela bílá s hnědými flíčky na některých místech. Ovšem reakce jejích sledujících byly víc než pozitivní.

Modelingem pomáhá ostatním

„Poté, co byly fotky zveřejněny online, jsem dostala několik zpráv od lidí s vitiligo, kteří vyprávěli své příběhy a říkali, že je dobré vidět, jak hrdě předvádím svou kůži. To mě motivovalo a stále motivuje, abych neustále ukazovala světu, jak krásné je vitiligo. Dostávám také spoustu zpráv od žen, které nemají vitiligo, ale mají problém se sebevědomím,“ dodává.

VIDEO: Dermatologie. Pět kroků, jak si samovyšetřit mateřská znaménka  

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi