Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Fronty turistů v Tatrách? Aplikace místo pomoci škodí, tvrdí místní

Autor: ran - 
17. července 2021
12:57

Majitelé slovenských horských chat se zlobí na ministerstvo životního prostředí kvůli výletnickému „semaforu“, který má ukazovat vytíženost 230 nejoblíbenějších tras, aby nedocházelo k zácpám. „Lidé ruší rezervace, Češi se nám smějou!“ říkají. Ministerský semafor prý neodpovídá realitě.

Majitelé tatranských chat se zlobí na ministerstvo životního prostředí. Mapa na ministerském internetovém portálu, která zabarvením panáčka – od zelené přes oranžovou až po červenou – má ukazovat, kolik lidí se na dané lokalitě pohybuje, podle nich nefunguje. Semafor neukazuje správně a odrazuje nám zákazníky, říkají.

Systém prý vznikl, aby se na trasách zabránilo zácpám podobným těm, které se v Tatrách vyskytly před dvěma lety, kdy výletníci v některých oblastech stáli na pěšinách v dlouhých frontách. Letos je podle ministerstva v Tatrách každý měsíc o 2,5 milionu návštěvníků víc než před pandemií, aplikaci proto hájí.

Podle ředitele Státní ochrany přírody (SOP) Dušana Karaska portál není zaměřený na omezení návštěvnosti. „I v červené lokalitě mohou turisté pokračovat v túře, žádný zaměstnanec státní ochrany přírody jim v tom nebude bránit,“ uvedl Karaska. Podle ředitele Správy TANAPu (Tatranského národního parku) Pavola Majka vytíženost tras určuje každé ráno 15 jeho zaměstnanců. 

Měli jsme volno, byli jsme červení

Jenže poskytovatelé krátkodobého ubytování se na semafor zlobí, odrazuje jim prý zákazníky, protože podle nich neodpovídá skutečnosti. „Předevčírem bylo na chatě maximálně 15 lidí a přesto jsme byli vybarvení do červena,“ postěžoval si pro web deníku Nový Čas majitel Zbojnické chaty Miky Knižka. A souhlasí s ním i jeho kolegové z dalších chat.

Zmatky s „počítadly“

Přestože, jak sám ředitel Majko připomíná, je nejefektivnější monitoring skrze mobilní signál turistů na trasách, Mikovi Knižkovi na ministerstvu řekli, že se sčítání děje prostřednictvím jakýchsi „počítadel“.

„Na otázku, jak ty lidi vlastně počítají, jsem nedostal přímou odpoveď. Prý tam mají počítadla a lidi, kteří to monitorují. Já jsem v terénu denně, takže bych je musel potkat a o nějakých počítadlech bych věděl. Jsem velmi zklamaný,“ uvedl majitel Zbojnické chaty a dodal, že „Češi se nám za to smějou“! Lidé mu na základě semaforu ruší rezervace, ačkoli k tomu prý není důvod. 

Majitelé horských chat vnímají jednání ministerstva jako další ránu do zad. Po kritickém utlumení turistického ruchu opatřeními proti pandemii prý čekali pomoc, a ne tohle. „To nás chtějí úplně zničit? Slyšel jsem i takovou myšlenku, že vysokohorské chaty by v národním parku vůbec neměly existovat,“ řekl k situaci Viktor Beránek z Chaty pod Rysmi, která se nachází v nadmořské výšce 2 250 m.

Kombinovaný monitoring

Ke způsobu monitoringu lokalit se pro Nový Čas vyjádřila také Kristína Bocková ze Státní ochrany přírody. „Informace do turistického semaforu vkládají naši pracovníci ze správ národních parků a chráněných krajinných oblastí. Každý národní park a CHKO má vlastní dotazník s předem určenými lokalitami. Údaje nahrávají do dotazníku delegovaní pracovníci ze SOP, buď jsou to strážci nebo v některých případech i dobrovolníci,“ uvedla Bocková.

„Kromě toho tyto údaje kombinujeme s informacemi ze všech dostupných monitorovacích zařízení,“ dodala Catherine Černochová z Ministerstva životního prostředí.

Zobrazit celou diskusi