Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Podcast: Krev daruji od 18, říká prezident Českého červeného kříže Jukl. Jeho členové jsou i ve válkách

Video se připravuje ...
Autor: jim - 
22. června 2021
05:00

Před dvěma lety si Český červený kříž připomínal důležité výročí 100 let od svého vzniku. V jeho čele tehdy stála dcera československého prezidenta Alice Masaryková. V jejích šlépějích pokračuje od roku 2005 matematik Marek Jukl, který zastává funkci prezidenta Červeného kříže. Členem je od 18 let a prošel všemi pozicemi až na tu nejvyšší. Co dělá nezisková organizace během koronavirové pandemie, a v jakých válkách Češi i dnes pomáhají, prozradil v Blesk Podcast.

Během pandemie koronaviru zažil Český červený kříž jeden z nejbouřlivějších roků. Po tuzemsku má totiž rozmístěných přes 60 oblastních center, která koordinovala pomoc dobrovolníků, ale i zdravotníků. Na chod obří organizace dohlížel i Marek Jukl, podle nějž musel Červený kříž omezit některé činnosti, třeba kurzy první pomoci.

„Bylo to trošku jiné v tom, že jsme si do té doby o tom, jak se postupuje v případě výskytu hromadných infekcí, spíše četli a něco nacvičovali, a teď jsme to museli použít v praxi,“ prozradil prezident s tím, že některé nacvičené postupy se neosvědčily. Na druhou stranu zase perfektně fungovala organizace, včetně krizového štábu. 

Češi ve válce

Vzniku Červeného kříže předcházela krvavá bitva u italského městečka Solferino, po níž zůstalo během jednoho dne zabito 6000 vojáků a 25 tisíc jich bylo zraněno. Tato zkáza inspirovala obchodníka Henriho Dunanta, aby založil mezinárodní organizaci na ochranu poraněných a civilistů během válek. Do válečných konfliktů tak bývají i dnes vysílaní čeští zástupci, aby pomáhali, kde je potřeba.

Český červený kříž je nyní aktivní ve dvou oblastech, a to je podpora zdravotní péče na Ukrajině a v Sýrii. Již tedy v podstatě je to dekáda, co události v těchto státech propukly. Stále se do nich snažíme dodávat třeba sanitky nebo zdravotnický materiál. I když to není většina naší činnosti, tak stále ta vazba s těmi konfliktními oblastmi tam je,“ řekl Jukl. Počet členů vyskytující na válečných území není stálý. Podle prezidenta je třeba vyšší a na další dobu, když kupříkladu proškolují místní zdravotnický personál a podobně.

Krev daruji od 18 let   

V soukromém životě vyučuje Marek Jukl matematiku a geometrii na univerzitě v Olomouci, přesto je Český červený kříž jeho srdcová záležitost. K humanitárním aktivitám ho přivedl jeho otec. „Začínal jsem jako člen Českého červeného kříže v okresu Olomouc na konci osmdesátých let, ale na jeho činnosti jsem se podílel dobrovolně jako mladší. Prošel jsem si asi všemi činnostmi. Od humanitárních jednotek, i když se to takhle tehdy nejmenovalo, později jsem se začal věnovat získávání dárců krve, potom jsem zabýval školením v podávání první pomoci a tak dále,“ popisuje svůj vzestup, a jak postupně poznával různá odvětví činnosti spolku.

Český červený kříž je asi nejznámější kvůli organizaci dárcovství krve. Marek Jukl daruje svoji krev již od 18 let. Zároveň pracuje v oblastním centru v Olomouci. Na volnočasové aktivity mu proto nezbývá příliš času: „Veškerý svůj volný čas věnuji rodině,“ říká s úsměvem.

Co všechno dnes Český červený kříž dělá, a proč se při rozsáhlejších katastrofách ukáže, jak jsou humanitární neziskové organizace důležité, řekl prezident Marek Jukl v Blesk Podcast:

Video Podcast Blesk: Krev daruji od 18, říká prezident Českého červeného kříže Jukl - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi