Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Onkoložka (†40) zasvětila život léčbě rakoviny: Zákeřné nemoci pak sama podlehla

Autor: rc - 
18. května 2021
17:42

Máma dvou holčiček a lékařka Sharlyn Kangová (†40) zasvětila svůj život výzkumu léčby rakoviny. Sama se však dozvěděla zdrcující zprávu. S rakovinou plic bojovala dlouhých pět let. Nakonec ale bohužel prohrála. Poslední dny života strávila v nemocnici a u její postele do poslední chvíle seděl její manžel Adrian Waters s jejich nejstarší dcerou Avou (7).

Onkoložku Sharlyn Kangovou z australského Wollongongu začal v roce 2016 trápit nepříjemný kašel a trpěla bolestmi hlavy. Bolesti už byly neúnosné, a tak se objednala na magnetickou rezonanci. Výsledky byly zdrcující. Odhalily, že máma dvou holčiček trpí rakovinou plic ve čtvrtém stádiu.  Zatímco brilantní lékařka docházela na chemoterapii, imunoterapii a radioterapii, ve svém profesním životě pracovala na výzkumu rakoviny střeva a konečníku.

Léčba jí nezabírala a rakovina se stále šířila jejím tělem. Podstoupila proto operaci mozku, při níž lékaři odstranili metastáze, operaci zad a operaci plic. Ani náročné zákroky chorobu nezastavily. Zákeřná nemoc se rozšířila do jejího centrálního nervového systému a lékařka zůstala paralyzovaná. Její manžel Adrien Waters, s nímž vychovávala dvě dcerky Avu (7) a Anaru (5), se o ni staral čtyřiadvacet hodin denně. Pohled na manželku, která byla bezmocná a měla bolesti, mu však přinášel muka. „Dal bych jí léky, koktejl léků v podstatě na podporu paliativní léče a konce života,“ řekl otevřené pro britský deník Daily Mail.

V posledních týdnech jejího života byl stále po jejím boku, zatímco ležela na nemocniční posteli. Byla při ní i její nejstarší dcera Ava, aby se se svou mámou rozloučila. „Kromě toho, že byla skvělá klinická lékařka, byla Shar úžasná manželka, která si ve svém rušném životě našla čas, aby mi dala dvě dcery, které mi pomáhají překonat nevýslovnou tragédii jejího odchodu,“ řekl Adrien o své ženě, s níž se potkal před deseti lety, a jak říká, od první schůzky věděl, že si ji vezme.

VIDEO: Profesor Smetana: Lze se vyhnout nádorovému onemocnění?

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi