Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Rakovina ve vzduchu? Spíše na vesnici, překvapil odborník. A Češi si kazí vzduch topením

Autor: Nikola Forejtová - 
28. dubna 2021
05:20

Vědci napříč světem se během pandemie zaměřovali i na to, jaký mělo omezení průmyslu a mobility vliv na čistotu vzduchu. A jak to tak vypadá, příroda si moc neoddychla. Lidé ze strachu totiž jezdili autem do práce, i když předtím využívali MHD, případně si doma na homeoffice zatápěli, čímž posílali do ovzduší prach. Expert z Českého hydrometeorologického ústavu Jáchym Brzezina vysvětlil Blesk Zprávám, jak je to nyní s naším vzduchem a proč pandemie nepomohla, zatímco počasí ano. 

Je tomu téměř rok a půl, co se i v Česku objevily první případy koronaviru. Rychlost šíření donutila lidi po celém světě utlumit svůj běžný život, někde se zcela pozastavil průmysl. Loni v březnu jsme psali o tom, jaký vliv mělo toto utlumení na čistotu ovzduší. Ač se zdálo, že by pandemie mohla výrazně pomoci životnímu prostředí, vypadá to, že opak je pravdou.

Už před rokem vědci upozorňovali, že případné pročištění vzduchu bude jen krátkodobou záležitostí. Navíc ukazovali na zvětšující se počet odpadů, které vyprodukuje jedna domácnost. Nehledě na nadužívání jednorázových plastů, jako jsou rukavice apod. 

Zastavme se ale nejdříve u NO2, tedy u oxidu dusičitého, který vzniká v ČR zejména dopravou a průmyslem. Toho je opravdu méně. „Pokles emisí NO2 byl v roce 2020 dán primárně poklesem dopravy. Obojí ale bylo vynuceno vládními opatřeními a nevycházelo z vlastní vůle občanů, proto se dalo očekávat, že se po rozvolnění opatření vše vrátí do původního stavu,“ zmiňuje vedoucí oddělení kvality ovzduší z brněnské pobočky ČHMÚ Jáchym Brzezina.

A jak ukazují nejnovější data ze satelitních snímků, vzduch nad našimi hlavami opravdu velmi rychle zpátky „zčervenal“. V podstatě jsme se tak vrátili do „předcovidového“ stavu. 

Češi si víc přitápěli, na vesnicích je rakovina ve vzduchu

Podle Brzeziny ale není znečištění z dopravy takovým problémem, jako

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině