Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Alex (4) má na obličeji obří výrůstek plný cyst. Vadí mu při chůzi, přesto dělá první kroky

Autor: rix - 
10. května 2021
20:41

Alex Grabowski z anglického Somersetu se narodil s obřími cystami na obličeji. Tato vada nejenže znepříjemňuje chlapcův život kvůli vzhledu, ale taky má neblahý vliv na jeho mluvu, schopnost chůze, dýchání nebo stravování. Kvůli cystě už má za sebou několik dlouhotrvajících operací. Přesto už dělá první kroky.

Na to, že bude Alex trpět cystickým hygromem, se přišlo už během matčina těhotenství. Narodil se v lednu roku 2017 a prvních šest měsíců musel kvůli problémům trávit v nemocnici, uvedl Daily Mail.

Statečný chlapec ze Somersetu s vadou ale bojuje a právě po několika operacích se přibližuje k normálnímu životu. „Mílovými kroky směřuje vpřed,“ potvrzuje hrdá matka Emily. Paní Grabowská se ale dále svěřuje, že když její malou ratolest brali na operační sál, neubránila se slzám. „Bylo dokonce riziko, že můj chlapeček ochrne, ty cysty svou velikostí blokovaly některé z nervů,“ dodává.

Lidé říkají, že je strašidelný

Ačkoli chlapec pomalu směřuje k vítězství, jeho matka uvádí, že si Alex prožil peklo i kvůli lidem, kteří na jeho adresu směřovaly nejapné komentáře. „Lidé mi říkali, že je strašidelný, a jeden pán se mě dokonce ptal, jestli je skutečný,“ vzpomíná Emily na krušné okamžiky.

Dodává, že chlapec se bude nakonec muset se svým vzhledem poprat sám, a to především v době, až bude starší. „Alexe ale i tak miluji a nic bych na něm neměnila,“ doplňuje Emily.

Cystický hygrom

Cystické hygromy, označované také jako lymfatické malformace, jsou útvary malých cyst. Tyto cysty jsou naplněny čirou tekutinou. Nejčastěji se tvoří na krku a v podpaží. Vzhledem k tomu, že cysty vznikají už během těhotenství, nelze jim nijak zabránit. Cysty nemají žádný pozitivní účel, pouze mohou působit problémy.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi