Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Máma (32) se nesmí koukat po hezkých mužských: Kvůli vzácné nemoci by omdlela

Autor: shp - 
31. března 2021
18:37

Výraz „podlamují se jí kolena“ má pro mladou maminku Kirsty Brownovou (32) z Northwiche v hrabství Cheshire mnohem osobnější význam než pro ostatní. Když se jí někdo hodně líbí, může totiž skutečně omdlít. Trpí totiž vzácnou nemocí kataplexií. Když se příliš rozruší, ztratí vědomí.

Angličanka promluvila pro web Daily Star o svém vážném stavu. Kataplexie je vzácnou formou narkolepsie. Jakmile Kirsty zavalí emoce, její svaly povolí. Omdlení jí může způsobit srdečný smích, zděšení, strach nebo obavy či vzrušení. Maminka proto nesmí navázat oční kontakt s nikým, kdo by ji přitahoval. Jinak se může svalit na zem jako pytel brambor.

Smích i vztek jsou nebezpečné

Mohu mít ataku na vrcholku schodů, když jsou příliš strmé, protože nemám ráda výšky. Snažím se přestěhovat do nového domu, který nebude mít schody nebo bude mít schodišťový výtah. Vztek a smích to spouští. S mými sestrami se buďto hádáme, nebo rozesmáváme, protože jsou to ti nejlegračnější lidi, které znám,“ prohlásila Kirsty.

Myslím, že někdy ví, co dělají. Pokud vědí, že si neublížím, rozesmějí mě. I když si připadám sama legrační, mohu dostat záchvat. Způsobuje ho jakákoliv silná emoce nebo hlasité zvuky jako troubení aut nebo křičení. V poslední době mě nikdo silně nepřitahoval tak, abych dostala ataku,“ pokračovala maminka.

Po hádkách kolabovala

To je na jednu stranu skvělé, na druhou ale také trochu smutné, protože bych byla ráda, kdyby se mi někdo líbil. Byly časy, kdy jsem se hádala a zkolabovala, což hádku ukončilo. V důsledku toho musím chodit na rehabilitaci zad, protože mě bolí, když mám záchvat,“ přiznala Kirsty. Ve Velké Británii má narkolepsii 25 tisíc lidí.

Kataplexií však trpí jenom zlomek z nich. Záchvat může pro člověka, kterého sužuje, znamenat například jen krátkodobou ztrátu hybnosti svalů v obličeji. Jindy může být ataka velmi silná. V takových případech může dotyčný zkolabovat a svalit se na zem. Kirsty má přitom někdy záchvaty až padesátkrát denně.

Sehnat práci je obtížné

Její zdravotní stav silně ovlivňuje osobní i pracovní život. Sehnat zaměstnání je pro Kirsty obtížné. „Snažím se, ale vychovala jsem děti sama a je těžké si najít práci, když musíte vysvětlit, že můžete kdykoliv zkolabovat,“ řekla maminka. Jeden z nejsilnějších záchvatů, které Kirsty zažila, následoval poté, co se podívala na cizince, který se jí velmi líbil.

Je to tak trapné. Jednou jsem nakupovala a viděla někoho, kdo vypadal pěkně. Moje nohy zeslábly a musela jsem se opřít o sestřenici. Když vidím někoho atraktivního, moje nohy vynechávají, takže se snažím nedostat do situace, kdy se to může stát, nebo se snažím držet zrak směrem dolů kvůli svému vlastnímu bezpečí,“ vysvětlila.

Do hlavy ji uhodil kámen

Vzhledem k tomu, že jde o poruchu spánku, nespím moc, a když spím, není to hluboký spánek. Když jsem unavená, mám více záchvatů,“ popsala své spaní. Kataplexií trpí od devíti let. Tehdy jí do hlavy uhodil kámen. „Já a mí kamarádi jsme házeli kameny na strom, aby nám spadly kaštany a jeden z nich mě uhodil do hlavy,“ uzavřela.

Video: Jak se léčí schizofrenie

Zobrazit celou diskusi