Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Životy slavných: Boris Jelcin: Ruský prezident, který se neštítil krveprolití, zanechal zemi v bídě a miloval alkohol

31. prosince 2020
06:30

Před 21 lety vystoupil tehdejší prezident Ruska Boris Jelcin ve svém projevu před ruský lid a oznámil dobrovolnou rezignaci z prezidentského úřadu. V něm ho nahradil ambiciózní Vladimir Putin, který mu zajistil řadu privilegií a doživotní imunitu. Ruský lid byl ale rád, že Jelcin odchází. Zemi totiž za dobu své vlády dovedl do hospodářské krize, krveprolití a bídy. Více se dozvíte v novém díle pořadu Životy slavných internetové televize Mall.tv.

Boris Jelcin byl zpočátku své politické kariéry veřejností brán velmi pozitivně. říkalo se mu také "čerstvý vítr z Uralu", který se mohl stát novou nadějí demokracie. Nebral si servítky s prezidentem Gorbačovem, dokonce odešel z komunistické strany a na nic si nehrál. Jezdil MHD, sám si nakupoval, nevyužíval politických výhod. Proto byl také v roce 1991 zvolený prezidentem Ruska, tedy jednoho z 15 států celého Sovětského svazu. V čele ostatních stál ještě stále Gorbačov.

V té době už ale docházelo k rozpadu Sovětského svazu a toho Jelcin chytře využil. Gorbačov byl zajat pučisty. Proti nim se Jelcin postavil a na oko se zastal prezidenta Gorbačova, jehož návrat začal požadovat. Pučisty smetl a stal se prezidentem. S úřadem zavedl hospodářské reformy, která způsobily hlubokou hospodářskou krizi, ztrátu práce pro mnoho Rusů a vysokou inflaci. Privatizace Rusy frustrovala. Dařilo se pouze papalášům a oligarchům. Obyčejný lid se ocitl na dně.

Tato krize způsobila ústavní krizi. Poslanci chtěli Jelcina odvolat z funkce, ale v Moskvě propukly nepokoje. Ty se postupně přelily v krveprolití. Jelcinovi odpůrci se prostříleli do projelcinovské státní televize, začaly se ale kupit mrtví. Po celém tomto incidentu ještě jednou Jelcin ovládl prezidentský úřad. Jeho počáteční popularita však zmizela. Kritici si brali na paškál jeho zdravotní stav a opilecké excesy.

V roce 1998 se Rusko ocitlo v takové hospodářské krizi, že nebylo schopné splácet svoje dluhy. V létě 1999 Jelcin prohlásil o Putinovi, že by ho rád viděl jako svého nástupce a 31.12. 1999 v projevu z prezidentské funkce rezignoval.

Zobrazit celou diskusi